Czterdziesta ósma strona menu Kolarskiej Kuchni
Nowy rok, nowy sezon. Okres karnawału i imprezek trwa, podpowiadamy jak przygotować genialne przystawki i sałatki rozpływające się w ustach , a przygotowane z naszych zdrowych składników kuchni sportowej. Poza marynowanymi porami, żadna z nich nie zajmie zbyt wiele czasu, a zachwyci na stole. Oto sałatkowo koktajlowa strona naszego menu.
Sałatka z krewetek i awokado.
SKŁADNIKI na 2 porcje:
150 g krewetek koktajlowych
1 op. rukoli
1 pomarańcza
1/2 awokado
3-4 łyżki orzechów włoskich
Dressing:
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu z białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki oczyść i osusz. Przyduś na odrobinie oliwy na patelni pod przykryciem kilka minut. Ostudź. Pomarańcze pokrój na cząstki, awokado pokrój na ćwierć plasterki.
W szklance umieść sok pomarańczowy, miód i ocet i dokładnie rozmieszaj. Dodaj oliwę i mieszaj do połączenia składników.
Wszystkie składniki poukładaj na talerzu, polej przygotowanym dressingiem i posyp orzechami
Sałatka z łososia i granatu.
SKŁADNIKI:
rukola
łosoś wędzony w plastrach
pestki granatu
dressing: 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy dijon, 4 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Rukolę i łososia ułożyć na talerzu i posypać pestkami granatu.
Składniki dressingu umieścić w słoiczku, szczelnie zamknąć i potrząsać przez kilkanaście sekund do połączenia składników.
Sałatkę polać dressingiem przed podaniem.
Marynowane pory, delicje kuchni włoskiej. Natrafiłem na nie
w jednym z barów podczas zgrupowania
treningowego. Smak mnie zachwycił i pozostał w pamięci.
SKŁADNIKI:
świeże, jędrne pory
czosnek
1 litr mleka
ocet
olej
zioła
PRZYGOTOWANIE:
Pory kroimy w poprzek na kawałki około 10 centymetrów. Moczymy je kilka godzin w mleku w celu pozbycia się ostrości i zapachu siarki. . Wyciągamy, obmywamy pod zimną wodą i układamy w garnku na jakieś 15 minut. Obgotowujemy je w osolonej wodzie. Następnie wykładamy i czekamy, aż ostygną. Długość gotowania zależy od grubości porów, im grubszy tym gotowanie dłuższe. Po ostygnięciu, o ile zachodzi taka potrzeba możemy jeszcze przekroić je wzdłuż aby były cieńsze. Przygotowujemy sobie zalewę z oleju i przypraw. Użyjcie czosnku, octu ze śliwek (można zastąpić balsamicznym lub ryżowym jeżeli nie chcemy nadawać porom koloru czerwieni), pieprzu, soli, czosnku zgniecionego i jeżeli ktoś preferuje, to również ziół prowansalskich. Zalewamy pory i dajemy im spokój na 24 godziny. Potem już tylko pałaszujemy aż uszy się trzęsą. Większą ilość można zalać w słoju oliwą i przechowywać kilka tygodni w lodówce. Świetna przystawka, lud dodatek do większej potrawy
Na koniec sałatka cytrusowa z szynką parmeńską i szpinakiem.
SKŁADNIKI:
100 g szpinaku
1 pomarańcza
pół melona około 250-300 g
1 grejpfrut
kilka plastrów szynki parmeńskiej
1 cebulka dymka
Dressing:
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak umyć, osuszyć. Pomarańczę i grejpfruta obrać, usunąć błony. Melona obrać pokroić w kosteczkę. Cebulkę posiekać. Przygotować dressing umieszczając wszystkie składniki w miseczce, wymieszać do połączenia.
Na półmisku układamy szpinak, polewamy dressingiem. Następnie układamy owoce i szynkę parmeńską. Posypujemy posiekaną dymką.
komentarze