Czterdziesta szósta strona menu Kolarskiej Kuchni

Inwazja kurczaków. Kolejny składnik w kuchni sportowców. Jeśli ktoś ma dostęp do droższych, ale dużo zdrowiej wyhodowanych chickenów , to szczerze polecam dołożyć parę złotych więcej. Ten odcinek zbudowałem dla czytelników lubiących dania z drobiem. Smacznego!

Składniki (6 szt):
Tortille:   

                                                              

1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

łyżka oliwy z oliwek

płaska łyżeczka soli

100 ml ciepłej wody

Dodatki:                                                                 

podwójna pierś z kurczaka

2 łyżki oliwy

oregano, bazylia, papryka słodka, sól, pieprz

sałata (dowolna)

1/2 papryki

1/2 pomidora

cebulę/szczypiorek

1/2 ogórka świeżego

2 ogórki konserwowe

sos chili, sos czosnkowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, dzielimy na 6 części

formujemy z nich kulki i rozwałkowujemy na grubość 1mm

Rozgrzewamy suchą patelnię i wykładamy po płacie

trzymamy na patelni po minucie z każdej strony

(uważajcie żeby nie przesuszyć tortilli, bo nie będzie elastyczna)

Tortille gotowe

Filet kroimy na 6 równych części i mieszamy z oliwą i przyprawami,

smażymy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony,

płaty tortilli smarujemy sosem chili

Wykładamy pokrojone warzywa a do środka płat fileta,

polewamy sosem czosnkowym

Tortille zawijamy i wkładamy do zapieczenia, np, na grillu teflonowym.

Gołąbki z farszem z kurczaka, ryżu, papryki i pieczarek. Przy tych ilościach obstawicie minimum dwa dni obiadowe

A potrzebne nam są :

Główka średniej/dużej kapusty (może być włoska)

2 papryki ( pół na sos )

1 średnia cebula

20 dkg pieczarek

3 marchewki ( 1 do sosu)

1 pietruszka 

jarzynka,lub kostka rosołowa

pęczek natki pietruszki

200-300 ml jogurtu greckiego

kulka mozzarelli

10-15 dkg sera Bursztyn

sól, pieprz ziołowy

20 dkg ryżu

1 jajko

Z kapusty wycinamy dość szeroko głąb i delikatnie oddzielamy pojedyncze liście. W dużym ganku gotujemy je przez 5 minut o odsączamy z wody. Piersi z kurczaka, lub indyka w całości gotujemy wraz z włoszczyzną i szczyptą soli, lub kostki rosołowej przez 12-15 minut. Gotujemy ryż w/g zaleceń z opakowania i odstawiamy. Na dużej patelni na oliwie delikatnie szklimy pokrojone dość drobno cebulę, paprykę, pieczarki. Pod koniec dodajemy drobno skrojone mięsko. Całość przyprawiamy na ostatnie minuty solą i pieprzem ziołowym. Ważne by zbytnio nie przysmażać w tym momencie, bo to nie koniec obróbki termicznej. Po lekkim osuszeniu mieszamy całość razem z ryżem, pokrojoną drobno mozzarellą i jednym jajem. Doprawiamy, jeśli jest potrzeba. Formujemy z masy kulki adekwatne do liścia i zawijamy je szczelnie układając w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos. 200-300 ml jogurtu gęstego, pół, lub cały pęczek natki pietruszki drobno siekany, 1 jako i starty ser mieszamy dokładnie razem. Rosołem z piersi zalewamy do 3/4 wysokości gołąbków ( można je układać piętrowo) , lub w wersji zapiekanej bez rosołu ułożone w jednej warstwie polewamy gołąbki sosem i posypujemy pozostałymi marchewkami startymi na grubych oczkach i kosteczką z papryki. Piekarnik na 160-170 st C i 20-25 minut opalamy w kabinie :)

Pierogi z ciasta szpinakowo/pietruszkowego z kurczakiem i orzechami. Ciekawie już na starcie brzmi, prawda ?

Składniki:

szklanka świeżych liści szpinaku i natki pietruchy

1 szklanka mąki owsianej

1 szklanka mąki pszennej (może być razowa)

2 jaja

1 łyżka oliwy

duża szczypta soli morskiej

Mąkę mieszamy razem, robimy dołek i wbijamy jaja, dodając mieszankę bardzo gładko zmiksowanej zieleniny z oliwą i kilkoma łyżkami wody. Wyrabiamy ciasto na plastyczną nieco twardą masę. Robimy kulę i przykrywamy miską na 20 minut. Po przerwie dzielimy ciasto na 2  lub 3 części i rozwałkowujemy na dość cienkie ciasto. Wykrawamy większa szklanką lub maszynką do pierogów kółka, łyżeczką nakładamy farsz i kleimy palcami, bądź maszynką. Gotujemy około 12-15 minut w zależności od grubości ciasta. Podajemy z kleksem ze śmietany, jogurtu lub swojego ulubionego sosu.

Farsz to najzwyczajniej pokrojona w grubą kostkę pierś z kurczaka podduszona na odrobinie oliwy, lub bez tłuszczu , wymieszana później z potłuczonymi drobno orzechami włoskimi. Można też dusić na patelni z niektórymi warzywami, by było bardziej bogato ;)


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl