Czterdziesta czwarta strona menu Kolarskiej Kuchni

Ponownie wracamy do nieco odsuniętych na boczny tor w Kolarskiej Kuchni ziemniaków, które są bardzo dobrym źródłem węglowodanów, o ile nie łączy się ich ze złymi składnikami. To temat przewodni tego odcinka Kolarskiej Kuchni. Zapraszam.

Babeczki ziemniaczano-szpinakowe. Bardzo ciekawy pomysł na muffiny, które mogą być nie tylko na słodko.

Składniki:

50 dag ugotowanych ziemniaków

15 dag ugotowanej marchwi

40 dag rozmrożonego i osączonego szpinaku w liściach

2 duże jajka

łyżka śmietanki

łyżka masła

ząbek czosnku

5 dag tartego sera

gałka muszkatołowa

sól biały pieprz

masło do foremek

bułka tarta domowa

ser Parmezan

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchew ostudź, dodaj ser, śmietankę, masło, jajka, mąkę,  zmiksuj. Dopraw gałką, solą i pieprzem.

Szpinak wymieszaj z roztartym czosnkiem i 2 łyżkami masy ziemniaczanej. Foremki wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Na dno nałóż masę ziemniaczaną, na nią szpinak, przykryj masą ziemniaczaną. Można również wymieszać obie masy. Na wierzch odrobina startego Parmezanu. Piecz 45 min (180 st.), aż wierzch zbrązowieje, a tymbaliki lekko podrosną. Pyszne są z sosem pesto


Zapiekanka ziemniaczana. Świetny pomysł na duży obiad. Ser dodaje smaku, można się obyć jednak bez niego. Szynkę radzę wybrać bardzo dobrą jakościowo.

Składniki na dwie solidne porcje:

około 8 podgotowanych ziemniaków

około 3 średnich pomidorów

1 jajko

około 4 łyżek śmietany 12%

2 ogórki kiszone (opcjonalnie)

pół małej czerwonej papryki

pół małej cebuli

garść natki pietruszki, poszatkowanej

garść startego sera Bursztyn

szynka lub polędwica pokrojona w małą kostkę, większa garść

pieprz

Wykonanie:

Następnie ułożyć je na obu warstwach ziemniaków.

Posmaruj niewielką ilością masła naczynie żaroodporne.

Wymieszaj ze sobą śmietanę, jajko, natkę pietruszki, podsmażoną bez tłuszczu szynkę, sól i pieprz. Dodaj do sosu żółty ser. Możesz zostawić część sera, aby potem posypać nim wierzch zapiekanki. Pokrój ziemniaki w talarki i ułóż na spodzie naczynia, następnie przykryj je pomidorami w plastrach, kawałkami cebuli, plastrami ogórków (opcjonalnie) i pokrojoną w drobną kostkę papryką. Zalej wszystko połową sosu.

Ponownie ułóż warstwę ziemniaków i posyp je papryką.

Ułóż warstwę pomidorów i cebuli.

Zalej zapiekankę resztką sosu i posyp serem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Gotowa zapiekanka będzie mieć złotawo-brązowy wierzch.


Ziemniaczany krem z porów i gruszki
. Nic dodać nic ująć, pyszności na wieczór

Składniki:

2 pory z długimi białymi częściami

2 średniej wielkości mączyste ziemniaki lub 1 duży, obrane i pokrojone w kostkę

1 dojrzała gruszka, obrana i pokrojona w kostkę

około 1,2 l bulionu warzywnego

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

delikatny olej do smażenia

do podania grzanki, prażone migdały lub łyżka ulubionej delikatnej kaszy

Przygotowanie:

Białe części pora pokroić w talarki, reszta nie będzie potrzebna do przygotowania tego przepisu i można ją wykorzystać na przykład na bulion. Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i dodać porowe talarki, dusić na małym ogniu do czasu, aż por zacznie robić się miękki i szklisty. Wtedy dodać gruszkę i dusić wszystko razem przez kolejnych kilka minut.

Kiedy gruszka zacznie się rozpadać dodać ziemniaki, wszystko dokładnie wymieszać i wlać gorący bulion. Gotować na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać.

Ugotowane w bulionie warzywa zmiksować ręcznym blenderem, doprawić odrobiną gałki oraz solą i pieprzem do smaku. Podawać skropione dobrym olejem i z ulubionymi dodatkami. Można również z komosą ryżową ;)


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl