Trzydziesta szósta strona menu Kolarskiej Kuchni

Witam na kolejnym odcinku przepisów naszej kuchni. To jest odcinek poświęcony pastom, kremom, jednak w wersji przyjaznej dla sportu. Podrzucam również ciekawą przemianę zwykłego masła w koszyk ziół na chlebie. Znajdziecie również dynamiczny i szybki kubek z energią. Smacznego

Warzywna pasta. Danie można przygotować na słodko, lub słono. Konsystencja nadała nazwę tej potrawie.

Składniki:

1-1,5 kg warzyw( brokuły, marchew, ziemniaki, buraki czerwone, pietruszka, seler itd… )

Jajka 3-5 szt

150-200 ml mleka, śmietany lub sosu beszamelowego

Sól i pieprz

Wersja słona opiera się niemal wyłącznie na warzywach. Warzywa gotujemy i po  ostudzeniu miksujemy do postaci kremu. Mogą to być też pozostałości z gotowania w poprzednim dniu ;) Następnie dodajemy mleko, śmietanę, lub sos beszamelowy. Po kolejnym miksowaniu dodajemy jajka, na około 150-200g kremu powinno przypadać jedno jajo. Można zamiennie 2 żółtka lub 2 białka jaj. Ważne by krem dodać do jajek w misce, a nie odwrotnie,  chyba ze pasta jest  już zimna. Mieszamy finalnie i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do małych foremek lub jednej dużej do pieczenia. Całość pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku przez 1godzinę i 15 minut w temp 180 st C. Pasta jest gotowa gdy zgęstnieje do postaci gęstego budyniu. Wyjmujemy ją przykładając od góry talerz i lekko poklepując. Dobra jako pojedyncze danie, ale tez dodatek  np. do ryżu .

Pyszna pasta z ciecierzycy, przy okazji warto poczytać o dobrych stronach ciecierzycy dla zdrowia.

Składniki:

puszka  ciecierzycy gotowanej na parze

główka pieczonego czosnku

6 suszonych pomidorów z zalewy

4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

Pieprz i sól do smaku

Garść natki  pietruszki

Pół łyżeczki siemienia lnianego

Przygotowanie:

Ciecierzycę płuczemy dokładnie, dodajemy upieczony obrany czosnek, pomidory suszone i oliwę i blendujemy na gładka masę. Jeżeli będzie za sucha dodajemy jeszcze łyżkę oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz dosypujemy pół łyżeczki siemienia lnianego. Na koniec dajemy pietruszkę i smarujemy chleb

*pieczony czosnek – odcinamy wierzch lekko solimy i pieczemy w temp  180 stopni Celcjusza ok 30 minut.

Expresowy kubek  na szybko, jako torpeda przed krótkim treningiem, lub przy zaspanym poranku.

1 jajko

 1 1/2 łyżki mleka

sól

zmielony czarny pieprz

1/4 bułki  (lub podobnej ilości chleba francuskiego, itp)

2 łyżeczki serka śmietankowego

1/2 plasterka szynki

świeże liście tymianku, lub świeżo posiekany szczypiorek

musztarda Dijon

Przygotowanie:

Ubij jajko i mleko  widelcem w filiżance kawy, dodając sól i pieprz do smaku. Potargaj chleb na kawałki wielkości bilonu. Dodaj i wymieszaj serek. Wymieszaj z poszarpaną ,ciętą szynką. Posyp tymiankiem.

Kuchenka na wysokim poziomie upiecze kubek w około 1 minutę 10 sekund. Ozdabiamy  musztardą i świeżym tymiankiem lub szczypiorkiem.

Na sam koniec robimy przepyszny tuning masła. Świat zmienia po nim swoje kolory hi hi.

Składniki:

około kostki masła,

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej

1/4 łyżeczki chili (pamiętamy, że bardzo ostra, więc lepiej zacząć od mniej niż więcej)

i teraz kilka listków naci pietruszki, szałwii, bazylii (tu dajemy to co lubimy)

1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Najpierw wszystkie dodatki do masła takie jak kurkuma, papryka, chili, szałwia, pietruszka, bazylia i czosnek miksujemy w blenderze, Robimy tyle ile nam potrzeba na max dwa dni i nic się nie marnuje.

Kiedy zrobi nam się taki mokry piasek ziołowy, który obłędnie pachnie dodajemy miękkie masło i wkręcamy ziołowy piasek w nasze masełko. To idzie dość opornie, ale im masło bardziej miękkie tym łatwiej.

Można wspomóc się łyżką i zamieszać wkręcając ziółka, albo ogrzać lekko masło.

Po wkręceniu przekładamy masełko do słoiczka i szczęśliwie możemy używać do kanapek, grzanek czy pod warzywka.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl