Trzydziesta pierwsza strona menu Kolarskiej Kuchni

Upał, upał, upał... ciężko wytrzymać nawet przy patelni, jak wiadomo pić trzeba dużo, ale bez jedzenia tez daleko nie pojedziemy.  Zachęcam jak zawsze do wykorzystania zdrowych składników w diecie i rozsądnego łączenia w/g w ciekawych przepisów. Otwieramy 31 stronę naszej księgi.

Guacamole . Pasta z awokado to z pewnością coś nowego dla wielu i myślę że na razowym, dobrym pieczywie smakuje rano jak złoto.

Składniki:

100g (6-8 szt) szalotek

4 ząbki czosnku

900g - ok 6 szt - dojrzałego awokado najlepszej jakości

ok 30-45g soku z limonki lub cytryny (z ok 1 owocu) - do smaku

ok 1 łyżeczki soli morskiej

25g (pęczek) świeżej kolendry

2 łyżeczki sosu worcestershire

kawałek ostrej papryczki chilli

Przygotowanie:

Do malaksera przełóż obrane szalotki, kolendrę i ząbki czosnku, zmiksuj i przełóż do miseczki (możesz je też drobniutko posiekać). Awokado przetnij wzdłuż na pół, wyjmij pestkę, a następnie wyjmij miąższ ze skórki łyżką. Rozgnieć miąższ awokado widelcem (pozostawiając trochę większych grudek), skrop całość sokiem z limonki, dodaj sos worcestershire i wymieszaj z posiekaną cebulą, czosnkiem i kolendrą. Dopraw do smaku sokiem z limonki/cytryny i solą.

Tutaj znajdziecie fajne placki pankracki  wykombinowane z kaszy i cukinii. Jeśli znudziły się już ziemniaczane, to poniższy przepis ożywi pomysł na obiad. A jak wiadomo, kasza jest cool.

Składniki na 12 szt:

80 g kaszy gryczanej palonej

1 jajko

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki

170 g zielonej cukinii (1 mała cukinia)

70 g kwaśnej śmietany 12%

 1 łyżeczka soli

pieprz do smaku

ok 60 g mąki (może być razowa)

oliwa do smażenia

kwaśna śmietana do podania

Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Cukinie myjemy kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki kroimy drobno.

W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz mąki.

Mieszamy dokładnie składniki i dodajemy po łyżce mąki tak aby ciasto nie było zbyt gęste. Ciasto powinno być lekko zwarte.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placki. Placki podajemy ze śmietaną.

Chłodnik z rzodkiewek i ogórków wieczorem ochłodzi wasze dusze i ciała ze zdwojoną siłą wodospadu.

SKŁADNIKI:

1 litr kefiru lub maślanki

1 duży ogórek wężowy lub 2-3 duże ogórki gruntowe

1 duży pęczek rzodkiewek (około 10-15szt)

2-3 ogórki małosolne

mały pęczek szczypiorku

winogrona do dekoracji

sól pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki obieramy i wraz z rzodkiewkami ścieramy na grubej tarce. Można odsączyć sok który wycieknie z poszatkowanych warzyw, ale my zostawiamy wszystko do chłodnika. Szczypiorek drobno siekamy – możemy zostawić  trochę do dekoracji. Wszystko wrzucamy do miski i zalewamy maślanką. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chłodnik wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowy chłodnik rozlewamy do miseczek lub talerzy, dekorujemy połówkami winogron i podajemy.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl