Trzydziesta strona menu Kolarskiej Kuchni
Mała rocznica. Trzydziesty okrągły raz w tym sezonie zachęcam do ruszenia tyłka do kuchni każdego kolarza, zwłaszcza tych, którzy niefrasobliwie podchodzą do tematu jedzenia. Prawda jest taka, że odpowiednia dieta i zasady żywienia mają ogromny wpływ zarówno na życie, jak i wynik sportowy. Na co więc czekacie?
Szybszych tostów z takimi wartościami odżywczymi na śniadanie już się nie do zrobić. Gorąco polecam. Dosłownie.
Składniki :
4 łyżki pesto z rukoli (bazylii lub pietruszki)
2 łyżki sera (bryndzy lub twarogu ze śmietaną przyprawionego solą i pieprzem)
4 kromki chleba )gryczany, pełnoziarnisty itp)
Wykonanie:
Z chleba zrób tosty. Na każdym rozsmaruj łyżkę pesto i trochę sera. Podlej odrobiną oliwy. I gotowe:)
Na obiad szef kuchni poleca dziś faszerowane łódki z bakłażanów, przepis niezbyt skomplikowany, więc spróbujcie
Składniki
2 bakłażany
1 woreczek ryżu basmati
2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli
1 czerwona cebula
Pół czerwonej papryki
Pół pęczka natki pietruszki
2 pomidory ( malinowe)
Ser feta
Przygotowanie
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Wybieramy miąższ z łódek . Solimy je, skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie pieczemy go około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy również je przygotować na grillu. Pieczemy aż zmiękną.
W międzyczasie gotujemy ryż w/g opisu na opakowaniu. Następnie mieszamy z dwoma łyżeczkami oliwy. Miąższ z bakłażanów dusimy na odrobinie oliwy z pokrojonym w kostkę pomidorem, papryką i czerwoną cebulą. Po podsmażeniu mieszamy z ryżem, pokrojoną pietruszką i nakładamy farsz do łódek z grilla. Podajemy od razu na ciepło
Na wieczór wyciągamy ze spiżarni kolejne sezonowe warzywa. Jeśli ktoś woli, w poniższej sałatce ser feta można zastąpić innym, lub po prostu jajkiem. Grzanki jako dodatek z węgli, tak dla zasady raczej.
Składniki:
1 główka ( niezbyt duża) brokuła
1 główka niewielkiego kalafiora
ser feta
1 ząbek czosnku
duży jogurt naturalny
garść świeżej bazylii albo tymianku
1/3 szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, w garnku zagotować wodę, wrzucić najpierw kalafior i gotować około 5 minut. Odcedzić, do wody wsypać brokuły, gotować 3-4 minuty, tylko tak, by brokuły się sparzyły. Dużo bardziej wartościowe jest ugotowanie ich na parze, co polecam. Warzywa odcedzić. Przestudzić. Zimne przełożyć do miski, brokuły i kalafior wymieszać. Czosnek rozdrobnić, zioła posiekać, ser pokroić w kostkę, dodać jogurt i wymieszać sos. Sosem zalać warzywa. Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Posypać nimi sałatkę. Podawać z grzanką. Nie wiem czy zauważyliście, ale nie ma w przepisie grama soli :) Celowo..
komentarze