Trzydziesta strona menu Kolarskiej Kuchni

Mała rocznica. Trzydziesty okrągły raz w tym sezonie zachęcam do ruszenia tyłka do kuchni każdego kolarza, zwłaszcza tych, którzy niefrasobliwie podchodzą do tematu jedzenia. Prawda jest taka, że odpowiednia dieta i zasady żywienia mają ogromny wpływ zarówno na życie, jak i wynik sportowy. Na co więc czekacie?

Szybszych tostów z takimi wartościami odżywczymi na śniadanie już się nie do zrobić. Gorąco polecam. Dosłownie.

Składniki :

4 łyżki pesto z rukoli  (bazylii lub pietruszki)

2 łyżki sera (bryndzy lub twarogu ze śmietaną przyprawionego solą i pieprzem)

4 kromki chleba )gryczany, pełnoziarnisty itp)

Wykonanie:

Z chleba zrób tosty. Na każdym rozsmaruj łyżkę pesto i trochę sera. Podlej  odrobiną oliwy. I gotowe:)

Na obiad szef kuchni poleca dziś faszerowane łódki z bakłażanów, przepis niezbyt skomplikowany, więc spróbujcie

Składniki

    2 bakłażany

    1 woreczek ryżu basmati

    2 łyżki oliwy z oliwek

    Szczypta soli

    1 czerwona cebula

    Pół czerwonej papryki

    Pół pęczka natki pietruszki

    2 pomidory ( malinowe)

    Ser feta

Przygotowanie

    Bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Wybieramy miąższ z łódek . Solimy je, skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie pieczemy go około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy również je przygotować na grillu. Pieczemy aż zmiękną.

    W międzyczasie gotujemy ryż w/g opisu na opakowaniu. Następnie mieszamy z dwoma łyżeczkami oliwy. Miąższ z bakłażanów dusimy na odrobinie oliwy z pokrojonym w kostkę pomidorem, papryką i czerwoną cebulą. Po podsmażeniu mieszamy z ryżem, pokrojoną pietruszką i nakładamy farsz do łódek z grilla. Podajemy od razu na ciepło

Na wieczór wyciągamy ze spiżarni kolejne sezonowe warzywa. Jeśli ktoś woli, w poniższej sałatce ser feta można zastąpić innym, lub po prostu jajkiem. Grzanki jako dodatek z węgli, tak dla zasady raczej.

Składniki:

1 główka ( niezbyt duża) brokuła

1 główka niewielkiego kalafiora

ser feta

1 ząbek czosnku

duży jogurt naturalny

garść świeżej bazylii albo tymianku

1/3 szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, w garnku zagotować wodę, wrzucić najpierw kalafior i gotować około 5 minut. Odcedzić, do wody wsypać brokuły, gotować 3-4 minuty, tylko tak, by brokuły się sparzyły. Dużo bardziej wartościowe jest ugotowanie ich na parze, co polecam. Warzywa odcedzić. Przestudzić. Zimne przełożyć do miski, brokuły i kalafior wymieszać. Czosnek rozdrobnić, zioła posiekać, ser pokroić w kostkę, dodać jogurt i wymieszać sos. Sosem zalać warzywa. Płatki migdałowe uprażyć na patelni.  Posypać nimi sałatkę. Podawać z grzanką. Nie wiem czy zauważyliście, ale nie ma w przepisie grama soli :) Celowo..


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl