Dwudziesta dziewiąta strona Menu Kolarskiej Kuchni
Sobota, więc czas otworzyć kolejny raz nasza opasłą księgę cudów kuchennych. Przyznam szczerze, że czas który poświęcam na Kolarską Kuchnię to jeden z najcenniejszych wkładów w zdrowie w moim życiu, mam nadzieję że i wam podobny klimat się czasem, lub stale udziela. Jeśli lubicie masło orzeszkowe, to czas zrobić wersję 100% orzechową, czego w sklepach nie znajdziecie .
DOMOWE MASŁO Z ORZECHÓW ZIEMNYCH
na 350g słoiczek masła orzechowego
360g orzechów ziemnych
sól(do smaku)
cukier/miód (do smaku)
Orzechy uprażyć na patelni, następnie przełożyć do miksera i miksować do momentu uzyskania gęstej, tłustej masy (oczywiście róbcie przerwy, tak aby nie przegrzać miksera ;)). Dodać cukier/miód i sól i ponownie zmiksować. Przełożyć do słoiczka (zakręcić dopiero po ostudzeniu). To już wszystko! Smacznego :)
Uwagi:
*Jeśli pierwszy raz robisz masło orzechowe - przez pierwsze kilka minut masa zamiast masła będzie przypominać mąkę, ale z czasem orzechy puszczą tłuszcz i powstanie krem ;)
*Masło przechowuj w zakręconym słoiczku w temp. pokojowej ok. 2 tygodni lub w lodówce ok. 4 tygodni (w lodówce lekko twardnieje)
Polecam włączanie do tygodniowego menu częściej wszelkiego rodzaju kaszy, które wartościami odżywczymi potrafią położyć na łopatki standardowe ryże, czy makarony. Tutaj podrzucamy kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem.
Składniki :
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
łyżka oliwy
1 szalotka
1 ząbek czosnku
120 g szpinaku
1 marchewka
1 łyżka curry
1 jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy 2 razy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dodajemy dużą szczyptę soli i gotujemy. Kiedy woda zagotuje się, zmniejszamy ognień do małego, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn - około 10 minut, uważają, cy kaszy nie przypalić. Szpinak myjemy, marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i smażymy, by woda odparowała. Dodajemy marchew, kaszę i curry. Dodajemy jajko i jogurt, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, w razie potrzeby curry, i odstawiamy do ostygnięcia. Z masy formujemy w dłoniach 9 kotlecików, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, w połowie czasu delikatnie przekładając je na drugą stronę. Kotleciki delikatnie zezłocą się.
Wieczorny ciekawy chłodnik z malinowych pomidorów, truskawek oraz guacamole. Pomysł bardzo mi się spodobał. Mam nadzieję że wam również. Smak oczywiście jak Dior ;)
Składniki :
500 g pomidorów malinowych
250 g dojrzałych truskawek
1 pęczek grubego szczypioru
2 łyżeczki octu sherry
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 mała, płaska łyżeczka cukru
sól morska, chili pieprz cayenne (do smaku)
Guacamole:
2 awokado
sok z 1/2 cytryny
sól morska, chili pieprz cayenne (do smaku)
Najpierw przygotuj guacamole. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i łyżką stołową wydrąż miąższ. Następnie wymieszaj wszystko na gładką masę z cytryną oraz przyprawami.
Umyj pomidory, truskawki oraz szczypior. Pomidory pokrój w ćwiartki, truskawki w plastry, a szczypior posiekaj. Wszystko przełóż do przykrywanego pojemnika, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru, a następnie wlej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Pojemnik zamknij i odstaw na dwie godziny do lodówki. Po schłodzeniu zmiksuj blenderem na gładką masę i przetrzyj przez gęste sito. Chłodnik dopraw do smaku solą, pieprzem, octem
komentarze