Dwudziesta szósta strona Menu Kolarskiej Kuchni

Nasz rozpędzony pociąg z przepisami pędzi jak szalony przez sezon, trudno już zliczyć ile razy wyciągaliśmy was do kuchni,. By przygotować coś pysznego i zdrowego w naszym sportowym trybie życia. Kto jeszcze nie próbował, to najwyższy czas by zacząć. Dziś poza obiadem wszystko dziecinnie proste :)

Popularne racuszki z morelami i rodzynkami. Klasyk nad klasyki. I niebo w gębie. Polecam również suszone śliwki, czy daktyle jako farsz, oraz tradycyjne jabłka.

Składniki

mąka 1,5- 2 szklanki

mleko 1-1,5 szklanki

drożdże 4-5 dag

jajka 2 sztuki

olej do smażenia

rodzynki 5 dag

suszone morele 5 dag

cukier 1 łyżka

Sposób przygotowania

Drożdże rozrobić z cukrem i odrobiną mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosły( przykryć ściereczką). Mąkę wymieszać z posiekanymi drobno morelami i rodzynkami, następnie dodać jajka, drożdżowy rozczyn i mleko. Wyrobić dość gęste ciasto. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim racuchy z obu stron na złoty kolor. Racuchy można podawać ze śmietaną lub z cukrem. Ja wolę jednak ulubiony syrop klonowy .

Na obiadek tym razem musicie się nieco więcej wysilić, gdyż proponuje przepyszną tartę, mam nadzieje, ze zostanie wam też na kolejny dzień choć jeden kawałek.

CIASTO

margaryna/masło 200g

mąka-pszenna lub razowa 360g

zimna woda 5 łyżek

nadzienie

cebula, 2 szt

szpinak świeży 2 wiązki

pieczona lub grillowana pierś z kurczaka

ser typu feta 100 g

mleko lub śmietanka 300ml

Jaja 3 szt

sól,pieprz,

czosnek 3 ząbki

oliwa do smażenia

Przygotowanie

 Z podanych składników na ciasto wyrobić podkład i wylepić formę ,schłodzić.

 Cebulę pokroić w pióra przesmażyć aż zmięknie i odstawić. Filet pokroić w kostkę, ser również. Liście szpinaku wypłukane wrzucić na głęboka patelnię podlać kilkoma łyżkami wody i poczekać aż zwiędną po czym odcedzić odcisnąć i grubo posiekać wrzucić do cebuli.

 Na ciasto ułożyć filet ser ,cebulę ze szpinakiem. Mleko lub śmietankę wymieszać z jajami dodać przyprawy i wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek,zalać tą mieszaniną tartę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220 stopni aż ciasto się zrumieni a nadzienie "zsiądzie". Dla podwyższenia kaloryczności i smaku można wierzch posypać tartym serem

Wieczorem natomiast zaskoczę Was ciekawym smakiem przy kolacji, spróbujcie, bo warto. Do wyboru jest kukurydza gotowana, lub grillowana, oraz gotowany bób . Przyprawiamy je ...pesto, bazyliowym lub innym najlepiej o ostrym wyrazistym smaku. Ciekawe i smaczne połączenie, prawda ?


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl