Dwudziesta czwarta strona Menu Kolarskiej Kuchni
Przestałem już liczyć kolejne strony przepisów, zapraszam więc na kolejny zestaw dzienny. Starajmy się włączać do diety sezonowe zbiory owoców i warzyw. Nie ma lepszego źródła witamin i minerałów. Szczęściarze mają je w swoim ogrodzie, lub u sąsiada, większa wtedy pewność że są wolne od chemii. Podwijamy rękawy i do dzieła !
Chrupiące grzanki. Zarówno na śniadanie jak i na kolację. W sumie jeśli się ktoś uprze, mogą być też na obiad.
Składniki:
Duża bagietka
Kulka mozzarelli
Pierś z kuraka
Pomidor
Masło
Pesto bazyliowe
Szczypiorek
Sól
Przygotowanie:
Pierś przyprawioną odrobiną przyprawy do kurczaczka, lub lekko osoloną przyduszamy na odrobinie oliwy na patelni.
Bagietę kroimy na pół, lub po skosie tak by powstały małe kromeczki jeśli ktoś woli. Smarujemy masełkiem dla smaku i wstawiamy na około 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (termoobieg). Kroimy w plasterki mozzarellę i pomidora. Większe plasterki na pół. Po 5 minutach wyjmujemy grzanki i smarujemy nimi pesto. Kładziemy kawałek mozzarelli i pomidora, oraz pokrojone w grube plastry piersi ponownie wstawiamy na 5 minut. Wyjmujemy, układamy na talerzu, obsypujemy szczypiorkiem i zajadamy. Pyszności o poranku...
Tym razem zapiekamy sobie obiadek na 2-3 dni. Ser żółty można zastąpić mozzarellą, a makaron-ryżem.
Składniki na 3-4 porcje :
350 g piersi z kurczaka
500 g mrożonych brokułów
120 g makaronu
100 g fety
80 g startego żółtego sera
1 jajko
2 łyżki mleka 1,5%
sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie, koperek
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka podsmażamy na patelni z ulubionymi przyprawami, może to być sól, pieprz ziołowy i curry. Brokuły gotujemy na parze, lekko solimy. Fetę kroimy w kostkę.
Przygotowujemy zalewę - do miski wbijamy jajko, dodajemy 40 g żółtego sera, mleko, sól, pieprz, zioła prowansalskie i koperek. Całość mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a w międzyczasie przygotowujemy zapiekankę. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, wraz z kurczakiem, fetą i brokułami. Całość zalewamy masą jajeczną, mieszamy i posypujemy startym żółtym serem. Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy 20-25 minut.
Letnie owoce zaczynają swój wysyp , warto więc korzystać z ich świeżego ładunku witamin i minerałów. Kolacja to dobra czas właśnie na sałatkę owocową. Można dorzucić wszechobecne też teraz truskawki zamiast banana, czy ananasa.
Składniki:
2 banany
1 pomarańcza
1/2 puszki brzoskwini
1 puszka ananasów
4 kiwi
2 mandarynki
1 gałąź winogrona (średnia)
200 ml jogurtu
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
cynamon (niekoniecznie)
Umyć owoce. Banany pokroić w plasterki. Pomarańcze i mandarynki obrać i pokroić w kostkę. Kiwi pokroić w kostkę. Ananas i brzoskwinie wyjąć z puszki i pokroić w kostkę. Winogrono pokroić w połówki. Całość wsypać do miski i wymieszać. Dodać jogurt wymieszany z sokiem z cytryny i ponownie wymieszać.
Podawać ok 15 minut po wyjęciu z lodówki, posypane cynamonem.
komentarze