Dwudziesta druga strona Menu Kolarskiej Kuchni

Nasze menu rozrasta się do sporych rozmiarów, a każda zestron kryje wyjątkowe potrawy. Dwudziesty drugi raz zapraszam do walki na sztućce i talerze. Znajdziecie tu dwa klasyki, jeden z nich ze szkolnej stołówki, drugi podrasowany, oraz ciekawą zupę pomarańczową. Smacznego

Omlet śniadaniowy w podkręconej wersji z pomidorkami, które już zasypują powoli półki sklepowe, ser doda finezji w smaku przed treningiem.

Składniki:

2 jaja

2-3 pomidorki koktajlowe lub 1 średni pomidor

szczypiorek

kawałek sera żółtego do starcia

sól, pieprz,bazylia

masło lub oliwa

 Najlepsze tłuszcze to organiczne, np. wyciskana na zimno oliwa, organiczny olej kokosowy, masło z SUROWEGO (niepasteryzowanego) mleka, możne być tez olej rzepakowy wbrew pozorom jest jednym z lepszych olei do smażenia. Oczywiście klasyk z oliwy również daje radę :)

Wszystkie dodatki kroimy drobno i układamy na małych talerzykach, ser trzemy na tarce . Jajka roztrzepujemy w małej miseczce tak aby białko połączyło się z żółtkiem i było puszyste, dodajemy , sól , pieprz ewentualnie bazylie, odrobinę szczypioru, sera, mieszamy i wylewamy na rozgrzana patelnię , zmniejszamy ogień, posypujemy startym grubo  serem i układamy pomidorki , po koniec dodajemy resztę szczypiorku, warzywa  na koniec aby zachowały jak najwięcej witamin. Przełożyć na talerz  i posypać szczypiorem.

Makaron z serem - nieco wytrawniej, w południe. Ten klasyk ze szkolnej stołówki  ma stałe miejsce również w naszej stołówce

Kiedy mamy ochotę na coś sytego, słodkiego, pachnącego cynamonem, pełnego maślano-śmietankowego smaku, z kawałkami zimnego i gorącego, na pół roztopionego twarogu możemy uraczyć się talerzem pysznego makaronu, do którego przyrządzenia będzie potrzebne:

15-20 makaronu

10-15 dag białego sera

15 g masła

3 łyżeczki cukru

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżka bułki tartej

1 łyżka kwaśnej śmietany

Makaron ugotować, zahartować zimną wodą i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, włożyć makaron, podsypać bułką tartą i podsmażyć często mieszając. Kiedy makaron jest miejscami jasnobrązowy, dodać część grubo pokruszonego twarogu. Chwilkę potrzymać na patelni, by kawałki sera zagrzały się i lekko się rozpuściły. Następnie przełożyć na talerze. Posypać połową cukru, wymieszać, pokruszyć resztę twarogu, udekorować kleksem kwaśnej śmietany, obsypać pozostałym cukrem i cynamonem.

Marchewka i pomarańcze? Why not , orange power..  Taka zupa wieczorem na pewno pomoże wam w redukcji i smacznie zakończy dzień.

SKŁADNIKI :

-1 duża cebula

-6 dorodnych marchewek

-3 łyżki oliwy

-5 cm korzenia imbiru

-1 łyżeczka mielonego kuminu

-1 łyżeczka mielonej kolendry

-1,5 l wywaru z warzyw lub wody

-1 sparzona wrzątkiem, ekologiczna, niewoskowana pomarańcza (starta skórka)

-1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

-sól, pieprz

Sos kolendrowy :

1 pęczek świeżej kolendry

3 łyżki oliwy

sól, pieprz

Do podania :

gęsta kwaśna śmietana lub jogurt

PRZYGOTOWANIE :

Warzywa obieramy i kroimy - cebulę w kosteczkę, marchewki na drobne kawałki. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy warzywa, imbir pokrojony w plastry, dodajemy przyprawy i dusimy około 3 minut. Dolewamy wywar lub wodę, dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy na małym ogniu, aż marchewki będą miękkie (ok. 20 min). Miksujemy zupę w blenderze, pod koniec miksowania dolewamy sok, doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę (liście i łodyżki) miksujemy z oliwą, solą i pieprzem. Rozlewamy zupę do miseczek i dodajemy kolendrową oliwę. Uwaga: jeśli lubimy zupę o łagodniejszym smaku, przed jej zmiksowaniem wyjmujemy plastry imbiru. Zupę możemy podawać również na zimno, z kleksem śmietany lub jogurtu.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl