Szesnasta strona menu Kolarskiej Kuchni

Zapraszamy do przejrzenia szesnastej karty w naszej kolarskiej restauracji. Sezon startowy został otwarty, czekamy tylko na stabilną pogodę, by założyć krótkie spodenki opalić nogę. 

Życzymy smacznego!

Owsianka orzechowo - cynamonowa

Składniki na jedną porcję:

1/4 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mleka

1 łyżka masła orzechowego

2 łyżki orzechów laskowych

1/4 łyżeczki cynamonu

mała szczypta soli

syrop klonowy

Przygotowanie:

Zalać mlekiem płatki, dodać masło orzechowe, szczyptę soli i cynamon. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając do czasu, aż płatki nie wchłoną większości mleka i owsianka nie zacznie robić się kremowa. Zajmuje to 6 - 8 minut.

W międzyczasie na suchej gorącej patelni uprażyć orzechy laskowe,  przesypać je do moździerza i  rozgnieść. Można też po prostu je posiekać, ale te rozgniecione w moździerzu są dużo bardziej aromatyczne.

Gorącą owsiankę posypać orzechami i  polać syropem klonowym. Uczta gotowa.  Mała  czarna w zestawie jak najbardziej wskazana.

Tym razem na obiad zaprosiliśmy idyka, najlepiej z domowej zagrody . Taka rolada to świetny dodatek na kilka dni  do ryżu, czy ziemniaczków w porze obiadowej.

Rolada z indyka z żurawiną w majeranku

Składniki :

filet z indyka

majeranek

100 g suszonej żurawiny

świeżo mielony czarny pieprz

Dodatkowo:

rękaw do pieczenia

Mięsko z indora rozciąć w poprzek na dwa płaty i  lekko rozbić tłuczkiem.

Na mięso wysypać równo żurawinę i posypać pieprzem oraz majerankiem.

Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę i obtoczyć ją w majeranku (można na końcu obwiązać ja sznurkiem).

Roladę piec w rękawie do pieczenia około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Po ok. 45 minutach rozciąć rękaw do i rozchylić jego brzegi, by mięso mogło się przyrumienić.

Wystudzoną już roladę owinąć folią spożywczą, przechowywać w lodówce.

Czasem bywa i tak, że praca, czy trening pochłoną nasze siły ponad miarę. Gdy braknie Wam energii na przygotowanie większej kolacji, wtedy proste przepisy okazują się zbawieniem. 

Bruschetta z mozzarellą i pomidorkami na pesto. Wybieramy ulubioną bagietkę, tniemy po skosie na kromeczki, pieczemy w nagrzanym piekarniku kilka minut i nakładamy kolejno pesto, ser i pomidorki. W wersji zapiekanej bardziej, można ser przypiec wraz z bagietkami. Rewelacyjny smak, a wysiłek żaden.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl