Piętnasta Świąteczna strona menu Kolarskiej Kuchni

Piętnasty raz witamy się z Wami, a że trafiliśmy na czas przygotowań świątecznych stołów, podrzucamy kilka pomysłów ze zdrowszą nutą niż tradycyjnie, życząc wszystkim czytelnikom sytych i zdrowych Świąt . Pamiętajcie że musicie potem to spalić ;)

Na pierwszy ogień pójdzie ciasto sportowe…. bez mąki. Troszkę zachodu z tym jest, ale pachnie nieziemsko, jak i smakuje.

2 pomarańcze  ekologiczne
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200-300 gram mielonych migdałów
5 jajek
opakowanie żurawiny
czekolada pomarańczowa opcjonalnie ( jeśli się nie uda wybierzcie białą czekoladę i skórkę z pomarańczy + olejek pomarańczowy)

Umyte pomarańcze gotujcie 70 minut w wodzie na małym ogniu  ( uwaga przepisy mówią o 4 krotnym zmienianiu wody i gotowaniu każdorazowo  jeśli pomarańcze były pryskane). Ugotowane pomarańcze pokroić na  kawałki zmiksować i wystudzić, aż będą zimne.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać połowę cukru do piany. Resztę wsypać do żółtek i zmiksować na puszysty kogel mogel. Następnie do żółtek dodać masę pomarańczową, proszek do pieczenia i mielone migdały. Pod koniec wrzucić żurawinę. Teraz bez użycia miksera samą szpatułką dodawać w małej ilości pianę z białek.

Całość przełożyć do wysmarowanej tortownicy i oprószonej mielonym lnem. Piec 80 - 90 minut w 170 stopniach.


Bez jaj trudno sobie wyobrazić te Święta.  Żeby nie było zbyt banalnie, nadziewamy tym razem ugotowane i pokrojone na połówki jaja skrojonym wędzonym łososiem i posiekanym awokado, łyżeczka jogurtu i przyprawienie pieprzem wraz z z koperkiem wykańcza ten  strasznie skomplikowany przepis. Myślę że można oddać ten przepis w ręce dzieci w domu, będzie trochę zabawy z dekorowaniem.



Jeśli ktoś spóźni się do piekarni po chleb do koszyka, może go sobie sam upiec, zapewniam, że w piekarni takiego nie znajdziecie.  Pełnoziarnisty pełną gębą.

Składniki:

100g pszenicy (w ziarnach, jeśli ktoś może zmielić samodzielnie, kto nie może, bierze mąkę)
100g owsa (jak wyżej)
150g mąki żytniej z pełnego przemiału
80g mąki pszennej z pełnego przemiału
80g (w sumie) płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych
2 łyżki oliwy
40g drożdży
1 jajko
1 czubata szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
1 (niecała) łyżeczka fruktozy

Przygotowanie:

Zmielić ziarna, dodać wszystko co sypkie i dobrze zmieszać. Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać resztę składników oraz ponownie dobrze zmiksować. Z ciasta uformować kule i posypać odrobiną płatków, po czym włożyć do formy nasmarowanej oliwą

i odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie dwukrotnie. Oprószyć szczyptą  mąki i  wstawić na blasze do pieca nagrzanego do 200°C na około 40 minut. Ostudzić najlepiej powoli w piekarniku


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl