Tajemniczy biały makaron...

Coraz częściej na sklepowych półkach możemy spotkać makaron ryżowy. Jest on dość charakterystyczny – cienki, prawie przezroczysty, kruchy. Z wyglądu niepozorny - czy warto go w ogóle jeść?

Makaron ryżowy jest ciekawą alternatywą dla zwykłej pasty. Równie sycący, ale delikatniejszy w smaku. Do jego produkcji używa się naturalnych składników – wystarczy woda i mąka ryżowa. Jest on lekkostrawny, mogą go spożywać bezglutenowcy, ale również osoby kontrolujące cholesterol i tłuszcz w diecie – tutaj ich praktycznie nie znajdziemy.

Dlaczego jeszcze jego spożywanie jest korzystne?
Ma węglowodany złożone – czyli te wchłaniane wolniej, które dostarczają naszemu organizmowi energię przez dłuższy czas. To nie koniec – w jego składzie znajdziemy także białko, witaminy z grupy B, mangan, selen i magnez.

Ten rodzaj makaronu jest bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy zalać go wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem niecałe 5 minut.
Niech nas nie zmylą niepozorne rozmiary paczki w sklepie – makaron bardzo mocno pęcznieje po przygotowaniu.

Niekoniecznie musimy go wykorzystywać do dań orientalnych. Jeśli brakuje Wam pomysłu na przyrządzenie go, poniżej zamieszczam „fotoprzepis” – przetestowany, smaczny i nawiązujący do tradycyjnego spaghetti :)

Składniki:

- ½ paczki makaronu ryżowego (ok.100 g)

- 1 pierś z kurczaka

- 1 puszka obranych pomidorów

- pół papryki

- ½ małej cebuli

- przyprawy

1. Zalewamy makaron wrzątkiem na 5 minut

2. Podsmażamy cebulę, paprykę oraz kurczaka

3. Przyprawiamy według uznania (wybrałam oregano i paprykę ostrą)

4. Zalewamy musem z pomidorów

Gotowe! ;)




o autorze

Anna Olszańska

Anna Olszańska – studentka Politechniki Poznańskiej. W kolarskim świecie aktywna od 6 lat. Wciąż staje przed trudnym wyborem, czy uczestniczyć w życiu kolarzy zza obiektywu, czy znad kierownicy. Na portalu odpowiedzialna za relacje fotograficzne...

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl