Trzynasta strona menu Kolarskiej Kuchni

Trzynasty raz pojawiamy się w Waszej kuchni na łamach portalu. Jeśli jeszcze ktoś z Was nie próbował walczyć  w kuchni z naszym wsparciem, to pora najwyższa podwinąć rękawy, zanim rywale wyprzedzą o ten właśnie krok w przód .

Owocowa salsa na francuskim toście. Przepis bardzo prosty, a śniadanie wykwintne. Salsę  łatwo stworzyć ze swoich ulubionych owoców, duże pole do popisu w tym miejscu.

Składniki :

·         kilka kromek chleba razowego

·         1-2 jajka

·         pół szklanki mleka

·         oliwa z oliwek

·         kiwi

·         truskawki

·         banan

·         sól, aromat waniliowy ( lub cukier wanilinowy)

 Przygotowanie :

Jaja roztrzepujemy z odrobina soli i mlekiem. Na podgrzaną patelnię teflonową z odrobiną oliwy wrzucamy namoczone chwilę w jajku kromki smażąc po 30-60 sekund z obu stron, w zależności od płomienia. Po chwilowym ostygnięciu nakładamy pocięte w mniejsze kawałki wymieszane w misce owoce. W połączeniu z nutellą te tosty francuskie rozpływają się niemal w ustach.

Jednym z najbardziej popularnych składników obiadu w dwukołowej kuchni jest bez wątpienia pierś z kurczaka. Tym razem w wersji grill marynowany.


Składniki:

·         pojedyncza pierś z kurczaka (około 200g)

marynata:

·         1 płaska łyżka miodu

·          łyżka oliwy z oliwek

·          1 łyżka soku z cytryny

·          łyżeczka musztardy Dijon

·          2 ząbki czosnku

·          sól,

·         1 łyżka wody

Na początek przygotować marynatę: czosnek obrać i wycisnąć, dodać miód, oliwę z oliwek, musztardę i cytrynę (wycisnąć ją tak, by nie wpadła żadna pestka), sól i łyżkę wody (opcjonalnie, jeśli marynata wydaje się zbyt gęsta), dokładnie wymieszać i odstawić. Gdy marynata się ''przegryza'' bierzemy się za mięso. Myjemy i dokładnie oczyszczamy z pozostałości kości, chrząstek i zbędnego tłuszczu. Kroimy na kawałki, jeśli chcemy je nabić na patyczki do szaszłyków, a jeśli nie, pozostawiamy pierś z kurczaka w całości. Włożyć do marynaty, zawinąć miseczkę dokładnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc), po tym czasie wyjmujemy mięso i grillujemy na grillu, grillu elektrycznym lub smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, najlepiej podawać z sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych i dressingu czosnkowego. By uzupełnić węglowodanami polecam pół torebki ryżu.

Na dzisiejszy wieczór serwujemy dość ciekawe zestawienie smakowe. Bardzo spodobał się nam ten pomysł  podpatrzony na jednym z blogów. Warzywa warto też zmieniać w zasadzie wg swojego uznania. Warto spróbować i polecamy.

Składniki:

- ok. 3/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej)

- 1 mały ogórek kiszony

- kilka pomidorków koktajlowych

- por

- pęczek koperku

- 1 czerwona papryka

- łyżeczka startego imbiru

- pieprz, sól oraz curry

- oliwa

- sok z połowy cytryny

- natka pietruszki

Kaszę jaglaną ugotuj na sypko. W tym samym czasie na parze gotuj  łososia wraz z marchewką, którą przed gotowaniem polecam przeciąć wzdłuż na pół. Czerwoną paprykę, ogórka krój w drobną kostkę. Pomidorki na połówki lub ćwiartki. Pora (białą część) oraz koper należy również drobno poszatkować. Wszystkie składniki warzywne wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj pokrojonego na kawałeczki łososia. Wymieszaj i przypraw, a na koniec pokrop sokiem z cytryny i oliwą.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

  • Dwunasta strona menu Kolarskiej Kuchni

    Sezon startowy powoli się zbliża , czas więc podnieść nieco wyżej poprzeczkę w przygotowanych na wasze potrzeby daniach. Sami robimy się ponownie...

    Więcej...
  • Jedenasta strona menu Kolarskiej Kuchni

    Zgłodnieliście przez ten tydzień? Nasza kuchnia podsyła czytelnikom kolejną, już jedenastą stronę z karty menu. Czy próbujecie przenosić je do...

    Więcej...

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl