Dwunasta strona menu Kolarskiej Kuchni
Sezon startowy powoli się zbliża , czas więc podnieść nieco wyżej poprzeczkę w przygotowanych
na wasze potrzeby daniach. Sami robimy się ponownie głodni patrząc na kolejna kartę menu kolarskiej kuchni. Do
dzieła!
Poranny omlet warzywny po hiszpańsku.
· 2 średnie ziemniaki
· 1 łyżka oliwy
· 1 cebula
· 1 papryka (w dowolnym kolorze)
· 1 ząbek czosnku
· 1 pomidor wyparzony i obrany ze skórki
· 5 jajek (użyłam zielononóżek)
· garść posiekanej natki pietruszki
· sól
· pieprz
Przygotowanie :
Ziemniaki pokrój na 2cm kostkę i ugotuj w osolonym wrzątku. Powinny być al dente. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Na nieprzywierającej patelni z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć z grubsza pokrojoną cebulę i paprykę. Kiedy papryka zmięknie, a cebula zeszkli się, dodaj pokrojony czosnek i ziemniaki. Jak wszystko delikatnie się przyrumieni, dodaj pokrojonego pomidora i smaż ok.3 minuty. Do miseczki wbij jaja, dodaj soli i pieprzu i roztrzep je trzepaczką . Zmniejsz ogień i wlej jajka na warzywa. Przykryj patelnię pokrywką i smaż, aż jajka zetną się i omlet będzie gotowy. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki. Zdejmij z ognia i podawaj.
Tego nie mogło zabraknąć w naszej kuchni. Stek wołowy to potężna dawka czystego białka, pyszne puree z porem wykwintnie pasuje do tej sztuki mięsa.
Ugotuj ziemniaki do purée. Włóż je do rondla i zalej wrzątkiem tak, aby poziom wody znajdował się 5 cm powyżej ziemniaków. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 15–20 minut, aż będą bardzo miękkie. Posmaruj steki oliwa z obu stron, potem wysyp zmiażdżone ziarna pieprzu na talerz i obtocz w nich starannie steki. Odstaw.
Rozgrzej oliwę na teflonowej patelni. Wrzuć pory i smaż 3–5 minut, cały czas mieszając, aż będą miękkie. Przełóż na talerz wyłożony podwójną warstwą ręczników kuchennych, by je odsączyć. Mocno rozgrzej mleko w małym rondlu.
Odlej ziemniaki, kiedy będą miękkie. Wlej do rondla z ziemniakami gorące mleko i tłucz na gładko purée. Dodaj pory, musztardę i masło, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i ustaw w cieple pod przykryciem.
Mocno rozgrzej rowkowaną patelnię grillową na dużym ogniu. Wrzuć steki na patelnię i smaż po 3 minuty z każdej strony, by były krwiste, po 3½ minuty, by były półkrwiste, po 4 minuty – średnio wypieczone, a po 5 minut, dobrze wypieczone.
Nałóż porcję puree i stek na każdy podgrzany talerz. Skrop stek sosem z patelni, posyp natką pietruszki lub szczypiorku. Można podawać z gotowanymi wcześniej brokułami, lub fasolka szparagową.
Wieczorem
zapraszamy na kebaba w wersji wege.
Składniki:
1 chlebek pita
2 liście sałaty
2 łyżki pokruszonego sera feta
1 mały pomidor
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej cebuli dymki
szczypta oregano
Sposób przyrządzenia:
Liście sałaty porozdzierać palcami, wymieszać z pokrojonym pomidorem, cebulką, oregano i oliwą. Ser feta umieścić na blaszce do pieczenia i wraz z pitą podgrzać w nagrzanym piekarniku. Sałatę z dodatkami i ser feta włożyć do środka pity i natychmiast podawać.
komentarze