Dziewiąta strona menu Kolarskiej Kuchni

Dziewiąte wrota do kuchni. Wykładamy kolejne karty na stół, przy łaskawej zimie tego roku nawet w kuchni sportowej robi się wiosennie, więc bladym świtem, gdy nogi przez sen jeszcze kręcą w rytm wczorajszego treningu rozbijcie na głowie kilka jajek na pobudkę i wylejcie je na patelnię, resztę przepisu na ciekawą jajecznicę znajdziecie poniżej. Razem z kawą postawi każdego na nogi.

Składniki: 2-3 jaja 1 pomidor, lub kilka koktajlowych

garść świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypioru 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku

Wykonanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić i usunąć ze środka ziarenka. Miąższ pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę. Wbić jajka, po chwili dodać pokrojone pomidory i pocięty szpinak. Smażyć do czasu aż białka i żółtka się „zetną”.

Łączymy w misce mięso, ryż i 2 jajka. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Możemy dodać szczypiorek.

Na talerzu jajecznicę doprawić solą pieprzem oraz posypać obficie szczypiorem. Podawać z ziarnistym chlebem razowym.

Obiad tym razem na kolorowo, do wyboru macie kilka rodzajów papryk, wg swojego upodobania. Nadzienie do nich łączące ryż z kurczakiem zadowolić powinno niemal każdego.

Składniki :

2 duże papryki

filet z piersi kurczaka

3/4 woreczka ryżu brązowego

2 jaja

szczypiorek

sól, pieprz, papryka w proszku, zioła prowansalskie

Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy.

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę (lub mielimy).

Ucinamy górę papryki i wydrążamy środek.

Zanim sprawdzicie co macie do zrobienia na jutrzejszym treningu, przed zaśnięciem spróbujcie kolejnej sałatki, tym razem z tuńczykiem.

Składniki:

5 garści mieszanki sałat z roszponką

puszka tuńczyka w sosie własnym

2 garście pokrojonego selera naciowego

1 pomidor

1 mały ogórek lub pół większego

3 łyżki jogurtu greckiego

garść pokrojonego szczypiorku

sok z połówki cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Mieszankę sałat myjemy ( jeśli nie kupiliśmy sałat mytych) i układamy na dnie miski. Pomidory i ogórki kroimy w dowolnie wybrany kształt i wsypujemy do miski. Z selera naciowego usuwamy łyko ( jeśli potrzeba) i kroimy go w grubsze plastry. Tuńczyka odcedzamy.  Na wierzchu sałatki układamy tuńczyka z selerem.

Jogurt łączymy z oliwą oraz 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl