Dziewiąta strona menu Kolarskiej Kuchni
Dziewiąte wrota do kuchni. Wykładamy kolejne karty na stół, przy łaskawej
zimie tego roku nawet w kuchni sportowej robi się wiosennie, więc
bladym świtem, gdy nogi przez sen jeszcze kręcą w
rytm wczorajszego treningu rozbijcie na głowie kilka jajek na
pobudkę i wylejcie je na patelnię, resztę przepisu na ciekawą
jajecznicę znajdziecie poniżej. Razem z kawą postawi każdego na
nogi.
Składniki: 2-3 jaja 1 pomidor, lub kilka koktajlowych
garść świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypioru 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku
Wykonanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić i usunąć ze środka ziarenka. Miąższ pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wbić jajka, po chwili dodać pokrojone pomidory i pocięty szpinak. Smażyć do czasu aż białka i żółtka się „zetną”.
Łączymy w misce mięso, ryż i 2 jajka. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Możemy dodać szczypiorek.
Na talerzu jajecznicę doprawić solą pieprzem oraz posypać obficie szczypiorem. Podawać z ziarnistym chlebem razowym.
Obiad tym razem na kolorowo, do wyboru macie kilka rodzajów papryk, wg
swojego upodobania. Nadzienie do nich łączące ryż z kurczakiem
zadowolić powinno niemal każdego.
Składniki :
2 duże papryki
filet z piersi kurczaka
3/4 woreczka ryżu brązowego
2 jaja
szczypiorek
sól, pieprz, papryka w proszku, zioła prowansalskie
Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę (lub mielimy).
Ucinamy górę papryki i wydrążamy środek.
Zanim sprawdzicie co macie do zrobienia na jutrzejszym treningu, przed zaśnięciem spróbujcie kolejnej sałatki, tym razem z tuńczykiem.
Składniki:
5 garści mieszanki sałat z roszponką
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 garście pokrojonego selera naciowego
1 pomidor
1 mały ogórek lub pół większego
3 łyżki jogurtu greckiego
garść pokrojonego szczypiorku
sok z połówki cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Mieszankę sałat myjemy ( jeśli nie kupiliśmy sałat mytych) i układamy na dnie miski. Pomidory i ogórki kroimy w dowolnie wybrany kształt i wsypujemy do miski. Z selera naciowego usuwamy łyko ( jeśli potrzeba) i kroimy go w grubsze plastry. Tuńczyka odcedzamy. Na wierzchu sałatki układamy tuńczyka z selerem.
Jogurt łączymy z oliwą oraz 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.
komentarze