Dziewiąta strona menu Kolarskiej Kuchni

Dziewiąte wrota do kuchni. Wykładamy kolejne karty na stół, przy łaskawej zimie tego roku nawet w kuchni sportowej robi się wiosennie, więc bladym świtem, gdy nogi przez sen jeszcze kręcą w rytm wczorajszego treningu rozbijcie na głowie kilka jajek na pobudkę i wylejcie je na patelnię, resztę przepisu na ciekawą jajecznicę znajdziecie poniżej. Razem z kawą postawi każdego na nogi.

Składniki: 2-3 jaja 1 pomidor, lub kilka koktajlowych

garść świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypioru 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku

Wykonanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić i usunąć ze środka ziarenka. Miąższ pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę. Wbić jajka, po chwili dodać pokrojone pomidory i pocięty szpinak. Smażyć do czasu aż białka i żółtka się „zetną”.

Łączymy w misce mięso, ryż i 2 jajka. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Możemy dodać szczypiorek.

Na talerzu jajecznicę doprawić solą pieprzem oraz posypać obficie szczypiorem. Podawać z ziarnistym chlebem razowym.

Obiad tym razem na kolorowo, do wyboru macie kilka rodzajów papryk, wg swojego upodobania. Nadzienie do nich łączące ryż z kurczakiem zadowolić powinno niemal każdego.

Składniki :

2 duże papryki

filet z piersi kurczaka

3/4 woreczka ryżu brązowego

2 jaja

szczypiorek

sól, pieprz, papryka w proszku, zioła prowansalskie

Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy.

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę (lub mielimy).

Ucinamy górę papryki i wydrążamy środek.

Zanim sprawdzicie co macie do zrobienia na jutrzejszym treningu, przed zaśnięciem spróbujcie kolejnej sałatki, tym razem z tuńczykiem.

Składniki:

5 garści mieszanki sałat z roszponką

puszka tuńczyka w sosie własnym

2 garście pokrojonego selera naciowego

1 pomidor

1 mały ogórek lub pół większego

3 łyżki jogurtu greckiego

garść pokrojonego szczypiorku

sok z połówki cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Mieszankę sałat myjemy ( jeśli nie kupiliśmy sałat mytych) i układamy na dnie miski. Pomidory i ogórki kroimy w dowolnie wybrany kształt i wsypujemy do miski. Z selera naciowego usuwamy łyko ( jeśli potrzeba) i kroimy go w grubsze plastry. Tuńczyka odcedzamy.  Na wierzchu sałatki układamy tuńczyka z selerem.

Jogurt łączymy z oliwą oraz 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl