Ciekawostki suplementacyjne i nie tylko

Suplementy zawierające białko i kreatynę mogą fałszować wyniki badań diagnozujących choroby nerek
suplementacja

Joanna Willis opisała kilka przypadków sportowców ze zdiagnozowaną przewlekłą chorobą nerek, osoby te zażywały środki z kreatyną i proteiny. Intensywne treningi i stosowanie suplementów może wpłynąć na wyniki standardowych badań laboratoryjnych takich jak: stężenie kreatyniny, GFR czy aktywność kinazy kreatyninowej. Tak zafałszowane wyniki prowadzą do dalszych bardzo drogich badań diagnostycznych, które mają wykluczyć chorobę! Pokazuje to, że wywiad lekarski powinien być uzupełniony o dokładne pytania dotyczące suplementów diety i innych produktów przeznaczonych specjalnie dla sportowców.

Korzyści zdrowotne diet o niskim IG
suplementacja

Indeks glikemiczny to parametr określający szybkość, z jaką węglowodany zwiększają poziom cukru we krwi. Produkty o niskim IG zawierają więcej złożonych węglowodanów i ulegają wolniejszemu rozpadowi. Z kolei pokarmy o wysokim IG są bogate w cukry proste i stosunkowo szybko się rozpadają. Diety o niskim indeksie zmniejszają wystąpienie ryzyka chorób serca i poprawiają regulację cyrkulacji krwi. W przeprowadzonych badaniach jedna grupa stosowała dietę o wysokim IG kolejna o niskim. W grupie która stosowała dietę o niskim IG całkowite stężenie cholesterolu spadło o 6%, ilość triglicerydów o 18%, a wartość dobowego ciśnienia obniżyła się o 11%! Wartość IG w przypadku diet odchudzających nie wpływa na ich skuteczność, natomiast ma znaczący wpływ na zdrowie stosujących je osób.

Częste posiłki nie przyczyniają się do spadku wagi
suplementacja

Powszechne jest przekonanie, że jedzenie małych posiłków w ciągu dnia wspomaga utratę wagi i jest lepszym rozwiązaniem niż rzadkie spożywanie dużych porcji. To prawda, że małe i częste posiłki zwiększają kaloryczny koszt koszt trawienia, pobudzają wydzielanie soków trawiennych oraz hamując apetyt, zapobiegają uczuciu głodu. W badaniach prowadzonych przez Erica Douceta w Ottawie wykazały, że częste i małe posiłki nie wywołały utraty wagi. Badani przestrzegali diety niskokalorycznej, jedli posiłki 3 lub 6 razy dziennie przez 8 tygodni (dawka kalorii była taka sama). W oby przypadkach nastąpiła utrata wagi ciała ale częstotliwość jedzenia nie miała na to wpływu.
Mamy jeszcze jedną ciekawostkę, ale opinie co do publikacji na portalu były podzielone, postanowiliśmy więc dla dociekliwych umieścić ją tylko na naszej stronie na facebooku - http://www.facebook.com/VeloNewspl

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl