Ciekawostek dietetycznych ciąg dalszy
Ubogie w węglowodany diety wysokobiałkowe promują twardnienie tętnic!!!
Diety o dużej dawce białka i bardzo ubogie w węglowodany są skutecznym sposobem na utratę wagi w bardzo krótkim czasie! Duety te redukują czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych takie jak cholesterol oraz wysokie ciśnienie krwi.
Diety wysokoproteinowe promują tworzenie płytek miażdżycowych w tętnicach, hamują produkcję komórek progenitorowych śródbłonka, które naprawiają uszkodzenia powłoki wyściełającej wnętrza naczyń krwionośnych krwionośnych podnoszą poziom nieestryfikwanych kwasów tłuszczowych, sprzyjającym chorobom naczyń. Diety bogate w białko powodują szybką utratę wagi ale przyspieszają rozwój miażdżycy tętnic.
Diety głodówkowe powodują, że komórki tłuszczowe nie pracują!
W wyobrażeniach wielu osób komórki tłuszczowe to małe magazyny przechowujące zapasową energię. Jest to prawda. Jednak komórki tłuszczowe mają skomplikowany system połączony z mózgiem, ich funkcją jest magazynowanie tłuszczu. Diety polegające na głodówce tworzą coś w stylu komórkowego bezrobocia.
Badacze odkryli, że po diecie komórki zwiększają zdolność do poboru glukozy, tłuszczy, co kończy się bardzo szybkim powrotem do wagi początkowej.
Diety ubogie w węglowodany pogarszają pamieć!
Diety ubogie w węglowodany pomagają zrzucić wagę lecz są głównym „paliwem” dla naszego mózgu i centralnego układu nerwowego. Badacze z Tufts University odkryli, że dieta ubogo-węglowodanowa osłabia pamięć i koncentrację. Po trzytygodniowej diecie koncentracja, czas reakcji sprawność umysłowa spadły, co potwierdza tylko objawy u osób stosujących tą dietę, że jest bardzo trudno w niej wytrwać!
komentarze