Pasty śniadaniowe- awokado, z jarmużu i buraczkowa.

Pasta jajeczna z awokado.


SKŁADNIKI:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sok z 1/2 limonki 
  • szczypta płatków chili 
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku 
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotuj na twardo. Do garnka wlej wodę, włóż jajka i wstaw na średni ogień. Od momentu zagotowania wody, jajka powinny gotować się 6 minut. Następnie zalej zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupek. Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu (warto zachować pestkę owocu, o tym w dalszej części wpisu). Awokado obierz ze skórki, przełóż do miski i dodaj sok z limonki. Dodaj ugotowane jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Składniki rozgnieć przy pomocy widelca. Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Pastę serwuj z posiekaną natką pietruszki. Pasta kanapkowa z awokado, aby zachować piękny zielony kolor awokado jak najdłużej, zaraz po obraniu ze skórki trzeba skropić miąższ sokiem z limonki (sok nadaje także świetny smak). Smarowidło po kilku godzinach spędzonych w lodówce również nie będzie miało już tak intensywnej barwy.  Dlatego polecam włożyć do pasty pestkę z awokado i szczelnie przykryć ją folią spożywczą (zapobiega to czernieniu masy).

 Pesto z jarmużu.

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki jarmużu 
  • 1/4 szklanki podprażonych płatków migdałów 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki płatków drożdżowych 
  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju 
  • łyżka soku z cytryny 
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Jarmuż umyj, osusz, odetnij zgrubiałe części i drobno pokrój. Wrzuć do kielicha blendera, dodaj migdały, posiekany czosnek, płatki drożdżowe i miksuj do rozdrobnienia.  Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i miksując wlej olej, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji.

Pasta z fasoli i pieczonych buraków

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki fasoli
  • 1 upieczony i obrany burak średniej wielkości
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, sporo pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Do blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu. Całość blenduj na gładką masę ok. 3-5 minut. Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać troszkę wody (najlepiej łyżkami). Na końcu dopraw pastę solą i sporą ilością pieprzu. Miłośnikom ostrych potraw polecam też dodanie  łyżeczki chrzanu. Pasta świetnie smakuje z kontrastowymi, ostrymi smakami, np. z rukolą, lub ogórkami kiszonymi. Możecie ją wykorzystać na kanapki, ale też fajnie będzie pasować do wrapów.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl