Risotto brukselkowe i omlet gigant w szparagach i cukinii. Extra oregano.

Risotto z brukselką.

Zgrabne

Wspaniałe połączenie smaków w risotto. Pamiętajcie jednak by brukselki nie gotować zbyt długo, gdyż straci sporo swoich cennych właściwości odżywczych  (silny przeciwutleniuacz -sulforafan)

SKŁADNIKI:

  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 300 g ryżu do risotto
  • 50 g masełka
  • 200 g brukselki
  • 50 g orzechów włoskich
  • kilka gałązek oregano
  • łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Pokroić czosnek na drobno, cebulę na kosteczkę. Poddusić na oliwie w głębokiej patelni przez 2-3 minuty. Wrzucić ryż i smażyć, cały czas mieszając przez następne 2 minuty aż stanie się przezroczysty, co nada risotto kremowego koloru.Wlać 2 szklanki wody nadal mieszając od czasu do czasu, aż odparuje. Na średnim ogniu mieszając bardzo wolno stopniowo dolewać resztę wody cały czas mieszając aż ryż będzie al dente ( około 15-20 minut). Czas na brukselkę. Rozmrożoną lub świeżą brukselkę pokroić na połówki i z masełkiem dodać do ryżu. Podgrzewać przez następne 5 minut. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Orzechy rozdrobnić, rozbić na drobne kawałki na posypkę. Przełożyć risotto na talerz i dekorować orzechami i posiekanym oregano.

Omlet ze szparagami i cukinią pod pecorino/oregano.


Gigantczny omlet przygotowywany w dwóch etapach. Z powodzeniem dla dwóch osób w tej ilości składników. Ciekawa propozycja dla finezyjnych głodomorów. Szparagi, cukinia, włoski ser i główny składnik-jaja. My chętnie powtórzymy  to w swojej kuchni przed dłuższym treningiem jeszcze nie jeden raz...

SKŁADNIKI:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku (posiekany)
  • drobno posiekane dwa małe pęczki szparagów
  • pół średniej cukinii pociętej w plastry
  • garstka startej skórki z cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5-6 jajek
  • 50 g tartego pecorino
  • grubo rozdarte oregano
  • zielona sałata i chrupiące pełnoziarniste pieczywko

PRZYGOTOWANIE:

Podgrzać oliwę w patelni o 17-20 cm średnicy na średnim ogniu. Dodać szalotkę i czosnek . Poddusić, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną (3-4 minuty). Dodać szparagi i cukinię. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie (2-3 minuty). Dodać skórkę z cytryny i sok, gotować jeszcze przez minutę, następnie dodać roztrzepane wcześniej jajka. Podkręcić ogień do dużego na 2-3 minuty..Posypać serem pecorino i przełożyć do naczynia żaroodpornego i grillować do złotego koloru od góry (3-5 minut). Może to być również piekarnik nagrzany do temp 160-180 st C. Podawać natychmiast z dodatkowym pecorino i oregano , oraz skropić oliwą z oliwek w razie potrzeby.

Oregano

Oregano najbardziej jest znane jako przyprawa. Jednak oregano i pozyskiwany z niego olejek od lat znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej, ponieważ posiadają wiele właściwości leczniczych. Oregano wykazuje m.in. działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, poprawia trawienie, łagodzi kaszel. Niektórzy przekonują nawet, że może zapobiegać schorzeniom cywilizacyjnym.

Oregano, czyli lebiodka pospolita, to przyprawa, której właściwości docenili już starożytni Grecy. Przykładali oni liście tej rośliny, by złagodzić bóle mięśni. Z kolei Rzymianie stosowali je na ukąszenia skorpionów i pająków. Dawniej mężczyźni traktowali mieszankę z oregano i oliwy z oliwek jako sposób na porost włosów. To samo połączenie (oregano z oliwą) bywało uznawane za skuteczny środek na reumatyzm i zwichnięcia. Z kolei olejek z oregano był stosowany na wzmocnienie odporności.

Oregano - właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne

Ziele lebiodki zawiera do 1,2 proc. olejku eterycznego, bogatego m.in. w karwakrol i tymol, których ilość może sięgać do 40 proc. Są to substancje, które wykazują działanie bakterio- i grzybobójcze, co zostało potwierdzone naukowo.

Oregano to naturalny środek bakterio- i grzybobójczy.

Z badań wynika, że wodne i alkoholowe wyciągi z suszonego oregano oraz olejek z oregano, który jest pozyskiwany ze świeżych liści tego zioła, działa na grzyby i bakterie. Naukowcy przekonują, że olejek z oregano można zaliczyć, zaraz po olejku z chrzanu i czosnku, do grupy najbardziej aktywnych w stosunku do drobnoustrojów. Oregano działa na wiele bakterii oraz pleśni, m.in. na E. coli, gronkowca złocistego, kropidlaka, grzyby Candida albicans.¹

Oregano na poprawę trawienia

Ziele lebiodki zwiększa wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci, a tym samym usprawnia procesy trawienia i przyswajania pokarmów. Oregano uważane jest też za dobry środek wiatropędny i przeciwbiegunkowy. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie oregano także w przypadku zapalenia żołądka, niestrawności, atonii jelit oraz przy nadmiernej fermentacji jelitowej i wzdęciach. Z kolei w medycynie naturalnej olejek z lebiodki stosuje się w leczeniu jelitowej infekcji pasożytniczej.

Oregano na kaszel

Oregano wzmaga wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych oraz działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, w związku z tym w ziołolecznictwie jest stosowane w nieżytach górnych dróg oddechowych, kaszlu i utrudnionym odkrztuszaniu. W tym celu

Oregano na uspokojenie

W lecznictwie ludowym ziele lebiodki uważane jest za skuteczny środek uspokajający, stosowany w niektórych zaburzeniach psychicznych, jak histeria.

Oregano na odleżyny

Oregano można wykorzystać w świądzie skóry i trudno gojących się ranach, a także do obmywania ciała obłożnie chorych, nie opuszczających łóżka, w celu zapobieżenia tworzeniu się odleżyn.

Oregano - zastosowanie w kuchni

Oregano doda smaku pieczywu drożdżowemu, marynowanym warzywom, czarnej fasoli, cukinii, bakłażanom, pieczonym mięsom oraz rybom. Przyprawa ta wzbogaca smak potraw na bazie sera i jajek. Oregano można wykorzystać także do przyrządzania gulaszów i zup. Z oregano doskonale komponują się czosnek, tymianek, pietruszka i oliwa z oliwek. Jednak oregano najbardziej znane jest jako przyprawa do pizzy.

Wartości odżywcze suszonego oregano (w 100 g/jednej łyżeczce - 1 g )
  • Wartość energetyczna - 265/3 kcal
  • Białko ogółem - 9.00/0.09 g 
  • Tłuszcz - 4.28/0.04 g 
  • Węglowodany - 68.92 g/0.69 (w tym cukry proste 4.09/0.04) 
  • Błonnik - 42.5/0.4 g

Witaminy

  • Witamina C – 2.3/0 mg 
  • Tiamina – 0.177/0.002mg 
  • Ryboflawina – 0.528/0.005 mg 
  • Niacyna - 4.640/0.046 mg 
  • Witamina B6  - 1.044/0.010 mg 
  • Kwas foliowy -  237/2 µg 
  • Witamina A – 1701/17 IU 
  • Witamina E – 18.26/0.18 mg 
  • Witamina K – 621.7/6.2 µg

Minerały

  • Wapń – 1597/16 mg 
  • Żelazo - 36.80/1.37 mg  
  • Magnez - 270/3 mg 
  • Fosfor - 148/1 mg  
  • Potas - 1260/13 mg 
  • Sód – 25/0 mg  
  • Cynk - 2.69/0.03 mg

Kwasy tłuszczowe

  • nasycone - 1.551/0.016 g
  • jednonienasycone - 0.716/0.007 g     
  • wielonienasycone - 1.369/0.014 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Żródło poradnikzdrowie.pl


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl