Imbir. Boska przyprawa i lek od tysięcy lat.

Makaron ryżowy, tofu,marchewka i imbir. Prawda że ciekawe połączenie? Bardzo urozmaicone składniki dają ciekawy efekt smakowy i trzymają sportowy fason wege. Inspirująca propozycja na południowy posiłek przed treningowy


SKŁADNIKI:

  • 100 g szerokiego makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 marchewka
  • 100 g pokrojonego w małą kosteczkę tofu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu sriracha (lub posiekanego chili)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • limonka lub cytryna
  • opcjonalnie: świeża mięta

PRZYGOTOWANIE :

Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą na sitku. Na patelni lub w woku na łyżce oleju smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając: imbir, drobno starty czosnek, obraną i grubo startą na tarce marchewkę. Dodać tofu i smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Dodać makaron, wymieszać i smażyć razem przez 1-2 minuty co chwilę mieszając.Wlać sos sojowy, dodać szczyptę cukru, ostry sos i wymieszać. Smażyć przez minutę, następnie skropić olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem i skropić sokiem z limonki. Wymieszać, wyłożyć na talerze, posypać listkami mięty.

Ciasto z gruszkami i imbirem.

Ponownie imbir połączony z gruszkami, w ciekawym i dość szybkim w przygotowaniu cieście przysłuży się zdrowiu i zakręci pozytywnie kubki smakowe. Przepis jest nieco zmodyfikowany, by jak zawsze unikać ciężkich i zbędnych produktów.

SKŁADNIKI:

  • 200 g miękkiego masła (175 do ciasta i 25 g na ciasto) 
  • 150 g brązowego cukru ( + 1 łyżka do posypania wierzchu ciasta) 
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 75 g mąki razowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka drobno pokrojonego imbiru
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 3 jajka
  • 2-3 gruszki pokrojone w cienkie plasterki 

PRZYGOTOWANIE: 

Gruszki przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. 175 g masła, cukier, mąkę, imbir i jajka ubić mikserem na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do okrągłej formy. Ułożyć na nim plasterki gruszek (powciskać) skórką do góry. Na wierzch ciasta rozrzucić kawałeczki masła i posypać je brązowym cukrem (cukier się skarmelizuje)  Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Imbir


Imbir to przyprawa, która do niedawna kojarzyła nam się z piwem i ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku jedynie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi.Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak.  Wszystkie te substancje mają lecznicze właściwości. mbir posiada bardzo szerokie spektrum działania – antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciw pasożytnicze, przeciwutleniające. Imbir od stuleci używany jest jako środek na przeziębienie i katar. Związki chemiczne imbiru podnoszą odporność organizmu przez co rzadziej chorujemy, a jeśli już złapie nas przeziębienie szybciej powrócimy do zdrowia.  Imbir doskonale oczyszcza układ mikro krążenia w tym zatoki, które podczas przeziębienia i grypy mogą dawać o sobie znać. Imbir posiada również właściwości rozgrzewające co przy przeziębieniu jest kluczowe, gdyż wspiera naturalne oczyszczanie organizmu poprzez wypocenie się.  Skoncentrowane składniki odżywcze zawarte w imbirze są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm w przeciwieństwie do leków na przeziębienie i leków przeciwgrypowych.

  • Ułatwia trawienie. 
  • Łagodzi mdłości  
  • Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi 
  • Łagodzi bóle miesiączkowe.  
  • Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne.  
  • Leczy migreny 
  • Działa przeciwobrzękowo 
  • Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm    

Dodanie kilku plasterków świeżego imbiru lub łyżeczki sproszkowanego imbiru do herbaty lub czystej wody zadziała alkalizująco na organizm odkwaszając go. Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

Popularny w Polsce suszony mielony imbir różni się smakiem od świeżego i nie można go używać wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny.  Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek.

W Polsce można kupić korzeń imbiru w całości i sproszkowany. W sklepach z orientalną żywnością dostępny jest imbir kandyzowany i marynowany - różowy i biały - który maczany w sosie sojowym jest dodatkiem np. do sushi. Warto poszukać aromatycznych cukierków i ciasteczek imbirowych.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl