Buraki w kuchni. Pompujemy krew.
Co zawiera burak? -magnez, sód, potas, żelazo, krzem, fosfor, rubid, wapń oraz kwas foliowy -witaminy z grupy B, A oraz C -antocyjany- silny przeciwutleniacz, który niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za degradację DNA i rozwój raka. Badania naukowców udowodniły, że burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z rakiem! -naturalne azotany, w organiźmie przekształcane są w azotyny, a potem w tlenek azotu. Gaz ten rozszerza naczynia krwionośne, dzięki temu nasze serce staje się bardziej ukrwione, a mięśnie potrzebują mniejszej ilości tlenu podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Dzięki temu zwiększymy naszą wydolność podczas wysiłku fizycznego, co potwierdzają wszelkie badania naukowe. -błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz niszczy bakterie gnilne.
Krem z buraków. Z tym przepisem pokochałem te czerwone petardy budujące nośnik tlenu. Mleczko kokosowe robi wspaniałą pracę dla smaku. I zjadamy całe buraki, a nie sam sok. Bez soli..
Składniki :
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 g obranego imbiru
- 4 duże buraki
- 4 szklanki wody
- pół szklanki mleczka kokosowego
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypior z dymki
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj do oliwy siekaną cebulę i zeszklij ją. Posiekaj czosnek i imbir. Dorzuć do cebulki czosnek i imbir, duś ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas. Obierz i pokrój buraki w kostkę. Wrzuć buraki do cebulki i chwilę podsmażaj, ciągle mieszając. Wlej 4 szklanki wody i doprowadź do wrzenia . Przypraw gałką muszkatołową i gotuj zupę, aż buraki będą miękkie (ok. 20 minut). Zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera. Wlej do kremu mleczko kokosowe, przypraw pieprzem, dokładnie wymieszaj. Nałóż porcje do miseczek i posyp szczypiorem.
Sałatka z buraków i jajek. Bardzo prosta w wykonaniu i smaczna.
SKŁADNIKI(na 1 porcję):
- 1 średni burak
- 1 jajko
- mix sałat
- łyżka oleju lnianego lub innego nierafinowanego
- kilka pomidorków koktajlowych
- zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE :
Buraka owijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180C) na około 40-50min. Następnie studzimy i kroimy -Jajko gotujemy na twardo 8 minut we wrzącej wodzie. Po upływie czasu wyciągamy i wkładamy do zimnej wody. -Sałatę wykładamy do miski, polewamy olejem i układamy resztę składników. Całość posypujemy ziołami
Czerwony sernik? Why not :) zaryzykowany bez dodatku cukru robi ciekawy smak naszego ciasta.Polecam.
SKŁADNIKI:
- 1 kg sera twarogowego na sernik
- 150 g twarogu koziego
- 150 g sera koziego w plastrach
- 3 ugotowane buraki (około 600-700 g)
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka suszonej bazylii
- garść listków świeżej bazylii
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Wcześniej ugotuj buraki . Ugotowane buraki pokrój w kostkę . Umieść w naczyniu miksującym thermomixa (lub zwyczajnego miksera). Miksuj do uzyskania gładkiej masy na najwyższych obrotach. Następnie dodaj pozostałe składniki i powtórz czynność przedłużając czas miksowania do 2 minut. Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 1 godzinę. Najlepiej sprawdza się funkcja pieczenia termoobieg z grzaniem góry i dołu. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku.
komentarze