Tosty. Chrupiąca przyjemność do kawy. Karta nr 69
Słodkim nurtem płynąc proponujemy francuskie tosty z patelni ociekające owocami i miodem.
SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- chleb pełnoziarnisty / drożdżowy
- 100ml śmietany 12%
- 125ml mleka
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200g jogurtu greckiego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 25g cukru pudru opcjonalnie
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
W misce ubij jajka, śmietanę, mleko i gałkę muszkatołową mieszając połącz dokładnie. Wlej do dużej, szerokiej miski. Zanurz kromeczki w mieszaninie. Rozgrzej patelnię z masłem na średnim ogniu. Tosty smaż przez 1 minutę z każdej strony, dopóki nie będą rumiane. Umieść na lekko ostudzonym toście łyżką jagody. Podawaj każdą kromeczkę z łyżką jogurtu i skrop miodem. Wymieszaj cukier puder i cynamon i posyp na wierzchu.
Proteinowa wariacja w temacie zapiekanych tostów z piekarnika. Proste połączenie na najwyższym poziomie :)
SKŁADNIKI:
- 1 awokado
- 2 jaja
- sól, pieprz grubo mielony
- szczypior lub koperek
- plaster szynki chudej
PRZYGOTOWANIE:
Awokado kroimy na połowę, pozbywamy się dużej pestki. Jeśli otwór w połówce jest zbyt mały by wlać jajko, drylujemy odrobinę więcej. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st C. Jajko wbijamy w dziurkę w owocu, przyprawiamy od góry odrobiną soli i większa ilością grubego pieprzu. Posypujemy drobno skrojoną szynką i pieczemy naszego tosta w piekarniku aż jajko się całkowicie zetnie. Po wyjęciu dodajemy pocięty szczypior lub koperek, dla wyostrzenia smaku ostrą papryką lub szczyptą chilli.
Podobnie jak w pierwszym przepisie idziemy w kierunku francuskim, gdzie jajko w towarzystwie szpinaku oraz mozzarelli dostarcza mnóstwa białka.
SKŁADNIKI:
- 2-4 kromki chleba tostowego
- 1 niewielka garść szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2-4 plastry mozzarelli
- sól pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i rumienimy na niej pokrojony drobno ząbek czosnek. Następnie dorzucamy przepłukany, osuszony i posiekany szpinak. Dusimy go ok. 2 minut, do momentu aż liście zwiotczeją. Doprawiamy solą i pieprzem. W głębokim talerzu rozmącamy jajko. Do środka tostów wkładamy plastry mozzarelli i podduszony szpinak. Składamy kromki, obtaczamy je w jajku i smażymy pod przykryciem na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu osączamy tosty na ręczniku papierowym, kroimy po przekątnej na pół i podajemy. Sos czosnkowy jest tu idealnym dodatkiem, podobnie jak pomidorki cherry.
komentarze