Tosty. Chrupiąca przyjemność do kawy. Karta nr 69

Słodkim nurtem płynąc proponujemy francuskie tosty z patelni ociekające owocami i miodem. 

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek 
  • chleb pełnoziarnisty / drożdżowy
  • 100ml śmietany 12% 
  • 125ml mleka 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 200g jogurtu greckiego 
  • 4 łyżki płynnego miodu 
  • 25g cukru pudru opcjonalnie
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

W misce ubij jajka, śmietanę, mleko i gałkę muszkatołową mieszając połącz dokładnie. Wlej do dużej, szerokiej miski. Zanurz kromeczki w mieszaninie. Rozgrzej  patelnię z masłem  na średnim ogniu. Tosty smaż przez 1 minutę z każdej strony, dopóki nie będą rumiane. Umieść na lekko ostudzonym toście łyżką jagody. Podawaj każdą kromeczkę z łyżką jogurtu i skrop miodem. Wymieszaj cukier puder i cynamon i posyp na wierzchu.

Proteinowa wariacja w temacie zapiekanych tostów z piekarnika. Proste połączenie na najwyższym poziomie :)

SKŁADNIKI:

  • 1 awokado 
  • 2 jaja 
  • sól, pieprz grubo mielony 
  • szczypior lub koperek 
  • plaster szynki chudej

PRZYGOTOWANIE:

Awokado kroimy na połowę, pozbywamy się dużej pestki.  Jeśli otwór w połówce jest zbyt mały by wlać jajko, drylujemy odrobinę więcej.  Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st C.  Jajko wbijamy  w dziurkę w owocu, przyprawiamy od góry odrobiną soli i większa ilością grubego pieprzu.  Posypujemy drobno skrojoną szynką i pieczemy naszego tosta w piekarniku aż jajko się całkowicie zetnie.  Po wyjęciu dodajemy pocięty szczypior lub koperek, dla wyostrzenia smaku ostrą papryką lub szczyptą chilli.

Podobnie jak w pierwszym przepisie idziemy w kierunku francuskim, gdzie jajko w towarzystwie szpinaku oraz mozzarelli dostarcza mnóstwa białka.

SKŁADNIKI:

  • 2-4 kromki chleba tostowego 
  • 1 niewielka garść szpinaku  
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2-4 plastry mozzarelli 
  • sól  pieprz
  • oliwa z oliwek 
  • 1 jajko 
  • 1/4 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i rumienimy na niej pokrojony drobno ząbek czosnek.  Następnie dorzucamy przepłukany, osuszony i posiekany szpinak. Dusimy go ok. 2 minut, do momentu aż liście zwiotczeją. Doprawiamy solą i pieprzem. W głębokim talerzu rozmącamy jajko. Do środka tostów wkładamy plastry mozzarelli i podduszony szpinak. Składamy kromki, obtaczamy je w jajku i smażymy pod przykryciem na złoty kolor na rozgrzanym oleju.  Po usmażeniu osączamy tosty na ręczniku papierowym, kroimy po przekątnej na pół i podajemy. Sos czosnkowy jest tu idealnym dodatkiem, podobnie jak pomidorki cherry.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl