Grill chudy i zdrowy jak rydz. Bez tłuszczu, w otoczeniu przypraw.
Na pierwszy ogień bierzemy najbardziej wartościową część mięska wieprzowego w otoczeniu moreli i przypraw.
SKŁADNIKI:
- 1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
- 2 łyżki oleju
- 1 por
- 250 g suszonych moreli
- sól
- kolorowy pieprz
- 30 g masła
- 6 gałązek tymianku
- szczypta chili
- szczypta curry
PRZYGOTOWANIE:
Umyj mięso, a następnie je osusz i pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj w misce olej i wszystkie przyprawy - sól, pieprz, chili, curry oraz porwany na drobne części tymianek. Dodaj do tego pokrojone mięso i bardzo dokładnie wymieszaj je z marynatą. Odstaw do lodówki na ok. półtorej godziny, aby mięso dobrze przesiąknęło smakiem i zapachem przypraw. Umyj starannie pora. Pokrój go w centymetrowe plasterki. Umyj morele, osusz i usuń z nich twarde nasionka. Pokrój owoce na połówki. Odsącz mięso z oleju. Na metalowe lub drewniane wykałaczki nabijaj kolejno kawałki mięsa, morele oraz plasterki pora. Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki ok. 20 minut, aż mięso się zarumieni i będzie miękkie. Zdejmij szaszłyki z patelni i połóż na mięsie kawałeczki masła.
Weganie będą zachwyceni. Ten przepis aż kipi od witamin i minerałów . Może śmiało konkurować z rasową pizzą.
SKŁADNIKI:
- dwa pomidory
- 50 g sera feta/kozi
- 1/3 cukinii
- 6 oliwek
- sól, pieprz,
- oregano, bazylia
- łyżeczka oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię i pomidory pokroić na grube plastry, porządnie przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na rozgrzany grill elektryczny lub patelnię grillową wlać łyżeczkę oliwy i zgrillować warzywa z obu stron. Ułożyć na talerzu, posypać serem feta lub plastrem koziego i udekorować oliwkami i świeżymi ziołami.
Kuskus w otoczeniu pietruszki, papryki,pomidorków cherry, szczypiorku i oliwy w oliwek. Poezja już od samego startu. Jak widać nie samą kiełbasą i boczkiem żyje grill...
SKŁADNIKI:
- czerwona papryka
- 2 szt bulionetka drobiowa
- 1 szt kasza kuskus 100 g
- pomidory cherry 6 szt
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- szczypiorek 1 pęczek
- natka pietruszki 0.5 pęczka
- woda 1 szklanka
PRZYGOTOWANIE:
Papryki umyj, przekrój na pół, oczyść z nasion, połóż na blachę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, oprósz solą i piecz 15 minut na średnio rozgrzanym grillu. Bulionetkę rozpuść w szklance wrzątku, zalej kaszę kuskus i pozostaw pod przykryciem, aż w kaszę wsiąknie cały bulion. Dodaj do kaszy pomidorki cherry przekrojone na pół, posiekany szczypiorek z natką pietruszki i dokładnie wymieszaj. Teraz nadziewaj papryki farszem z kuskusem. Każdą przykryj i wstaw ponownie na grill na około 5-10 minut, tak by się nie otworzyły. Dobrze smakowo pasuje tu rownież curry
komentarze