SUPERFOODS - odcinek ósmy: młody jęczmień
- Ma dużo beta-karotenu, białka, minerałów i aminokwasów, witaminy E, B1, B2, B3 czy B6.
- Witamina C – około ośmiu razy więcej niż w pomarańczach
- Wapń – dziesięć porcji mleka to jedna porcja jęczmienia
- Żelazo – jedna porcja jęczmienia to pięć porcji szpinaku
Zielony jęczmień to świetny sposób na oczyszczenie wątroby. Usuwa on złogi z układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit. Pobudza produkcję hormonu wzrostu, który przeciwdziała niedożywieniu i anemii. Poza tym może chronić nas przed „zatrutym” środowiskiem. Jęczmień to silny przeciwutleniacz. Zawiera dużo składników, które zabezpieczają przed promieniowaniem.
Sok z jęczmienia, według przeprowadzonych badań, może chronić przed chorobami serca i udarami mózgu. Wszystko dzięki temu, że kontroluje przepływ krwi oraz zapobiega zakrzepom. Wykazano również korzystny wpływ na poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi.
Ten superfood pomaga w powstawaniu flory jelitowej, która pomaga nam w procesie trawienia. W tym samym czasie zapobiega wzrostowi szkodliwych bakterii i drożdży. Dodatkowo oczyszcza z toksyn, poza układem pokarmowym także cały organizm, w tym drogi oddechowe. Jest zalecany przy dolegliwościach towarzyszących współczesnym chorobom cywilizacyjnym.
Jęczmień zielony pomaga utrzymać w równowagę kwasowo – zasadową w naszym organizmie - zakwaszenie prowadzi do zaburzeń równowagi mineralnej, osłabienia układu odpornościowego i zwiększenia stanów zapalnych.
Warto dodać, iż młody jęczmień wzmacnia układ odpornościowy, poprawia apetyt oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Wszystko to wpływa na poprawę witalności.
Dawkowanie: zaleca się spożywanie 1-2 łyżeczek proszku dziennie. Można go dodawać praktycznie do wszystkiego – zaczynając od koktajli, smoothies, owsianki, deserów, jogurtów czy nawet tradycyjnych dań obiadowych.
Inna zalecana metoda to przyjmowanie jednej łyżeczki suszu około 30 minut przed posiłkiem, rano. Należy ją wówczas rozpuścić w bardzo małej ilości przegotowanej wody.
Jęczmień jest dostępny pod różnymi postaciami – sok, susz, liście. Najbardziej popularnym i najprostszym w przygotowaniu jest susz ziołowy, który otrzymywany jest poprzez suszenie – na szczęście nie wpływa to na zawartość pozytywnych składników.
komentarze