SUPERFOODS - odcinek siódmy: komosa ryżowa

Komosa ryżowa (quinoa), nazywana również ryżem peruwiańskim, pochodzi z Ameryki Południowej. 

Jest to pseudozboże, czyli roślina wytwarzająca nasiona bardzo bogate w skrobię, jednak w rzeczywistości nie będące zbożem. Komosa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera również saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. W przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż, zawiera wyjątkowo dużą ilość flawonoidów, dzięki czemu posiada właściwości antyoksydacyjne.

Białko komosy jest nielicznym, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (nie syntezowane w organizmie czyli wymagające dostarczania w pożywieniu). Może być ona zatem substytutem w diecie wegetarian. Zawiera lizynę, czyli aminokwas pomagający w budowie chrząstek.

Regularne spożywanie komosy ma bardzo wiele zalet dla naszego zdrowia:

- ma działanie antynowotworowe – wyciąg z nasion, kiełków i liści hamuje mnożenie się komórek rakowych

- może zapobiec miażdżycy – dzięki bogactwu w tłuszcze nienasycone, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Dobrze wpływa także na cały układ krwionośny

- jest rośliną bezglutenową, zaleca się ją więc osobom z chorobą trzewną

- stymuluje hormon wzrostu oraz ułatwia przyswajanie wapnia

- jest źródłem metioniny – aminokwasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, który jednocześnie poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci

- ma niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika, co sprzyja zarówno osobom na diecie odchudzającej jak i diabetykom.

Można ją stosować zamiast ryżu/makaronu/kaszy, do sałatek czy jako dodatek do dań.

Polecamy dwa ciekawe przepisy

lasagne z komosy

deser z komosy

Wartość energetyczna - 120 kcal

Białko ogółem - 4,40 g

Tłuszcz - 1,92 g 

Węglowodany - 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)

Błonnik - 2,8 g

Witaminy

Tiamina – 0,107 mg

Ryboflawina – 0.110 mg

Niacyna - 0.412 mg

Witamina B6  - 0.123 mg

Kwas foliowy -  42 μg

Witamina A – 5 IU

Witamina E - 0.63 mg

Minerały

Wapń – 17 mg

Żelazo  - 1,49 mg

Magnez  - 64 mg

Fosfor - 152 mg

Potas  - 172mg

Sód – 7 mg

Cynk  - 1,09 mg


o autorze

Anna Olszańska

Anna Olszańska – studentka Politechniki Poznańskiej. W kolarskim świecie aktywna od 6 lat. Wciąż staje przed trudnym wyborem, czy uczestniczyć w życiu kolarzy zza obiektywu, czy znad kierownicy. Na portalu odpowiedzialna za relacje fotograficzne...

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl