SUPERFOODS - odcinek szósty: jagody goji

Jagody Goji to krzewy na których rosną niewielkie, czerwone owoce. W chińskiej medycynie są uważane za jedne z najzdrowszych dodatków pośród tysięcy innych pozycji. Świeżych owoców nie powinno się dotykać, gdyż zachodzi  rekcja utleniania.
Podczas zbierania są one strząsane na specjalne maty a następne suszone.

Dlaczego warto dołączyć jagody do jadłospisu?
Zawierają one:

- 18 aminokwasów, są bogate w białko

- 5 karotenoidów, w tym luteina i beta karoten – jest go więcej niż w marchwi

- fenole z właściwościami antyutleniaczy

- cynk, żelazo (aż 3 razy więcej niż w szpinaku!)

- miedź, wapno, german (o działaniu antyrakowym), selen, fosfor

- 50-krotnie większą dawkę witaminy C niż pomarańcza, co daje im trzecią pozycję wśród naturalnych jej źródeł

- witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz witaminę E (witamina młodości, przeciwdziała zakrzepom)

- kwasy tłuszczowe nienasycone : m.in. kwas linolowy – wskazany w odchudzaniu, a także kwas omega 6

- beta-sisterol o działaniu przeciwzapalnym i obniżającym poziom cholesterolu

- polisacharydy wzmacniające układ odpornościowy a także spowalniające proces starzenia

Warto wspomnieć również o hormonie wzrostu – HGH, który jest powiązany właśnie z procesem starzenia się – jagody goji to jedyne aktualnie znane pożywienie, który stymuluje organizm człowieka do jego produkowania.

Luteiny z kolei nie potrafimy wyprodukować sami, a jest ona bardzo ważna dla naszego wzroku - chroni oczy przed atakami wolnych rodników i naprawia uszkodzenia przez nie spowodowane.
Ten superfood jest doskonałym lekarstwem na wysokie stężenie cukru we krwi, pomaga oczyścić wątrobę z toksyn, przyczynia się również do poprawy problemów trawiennych.
Przypuszcza się również, iż pomagają w procesie leczeni reumatyzmu.

Właśnie dzięki swoim właściwościom, nazywamy je czerwonymi Diamentami Wschodu.

Jeśli chodzi o postać owocu – najpopularniejsze są te suszone, o niewielkim rozmiarze (wielkości rodzynek).
Są nie tylko świetną przekąską, ale także dodatkiem do owsianki, omletów, ciast czy sosów. Zalecana dzienna dawka w celu uzyskania optymalnych właściwości zdrowotnych to około 70 jagód dziennie.


o autorze

Anna Olszańska

Anna Olszańska – studentka Politechniki Poznańskiej. W kolarskim świecie aktywna od 6 lat. Wciąż staje przed trudnym wyborem, czy uczestniczyć w życiu kolarzy zza obiektywu, czy znad kierownicy. Na portalu odpowiedzialna za relacje fotograficzne...

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl