Czas już pomyśleć o pierwszych startach... Kolarska kuchnia wydanie nr 60

Odnawiamy temat posiłków startowych. Tortilla, quinoa z tuńczykiem, lub energetyczny sorbet.

Smażony tuńczyk z marokańskim quinoa.

Tuńczyk zapewnia dużo chudego białka i tłuszczów omega 3 - idealny dla zmniejszenia stanu zapalnego,  plus kreatyna, istotny składnik budowy mięśni. Quinoa ma świetną mieszankę węglowodanów, błonnika i białka do pomocy przy uzupełnianiu zapasów glikogenu. Dodawane warzywa i zioła zapewniają bogactwo witamin oraz antyoksydantów beta-karotenu, witaminy C i E oraz cynku.

Wartości odżywcze: w jednej porcji: kalorie 489 kcal, 34.4g białka, węglowodany 27.9g,  tłuszcz 27.4g nasycone 4,4 g, 1 g błonnika

SKŁADNIKI:

Dla tuńczyka ( 4 porcje) :

4 filety z tuńczyka około 120g/szt

 3 łyżki oliwy z oliwek

 1 ząbek czosnku, zmiażdżony

 sok i skórka z 1 cytryny

szczypta świeżego oregano

Dla quinoa:

 180g  quinoa

500ml bulionu warzywnego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę

1 łyżeczka  kminku mielonego i kolendry 

kilka pomidorków

pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę

duża garść  oliwek

2 łyżki  posiekanej świeżej kolendry i mięty

1 cytryny,

PRZYGOTOWANIE :

Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek, i zalej połową marynaty tuńczyka. Marynuj przez 30 minut. Umieść quinoa na patelni z bulionem warzywnym. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Odstaw na 5 minut, a następnie lekko ubij widelcem. Odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i przyprawy i smaż przez 2 minuty, aż będą miękkie. Dodaj mieszaninę cebuli do schłodzonego quinoa i wymieszaj widelcem. Dodaj pozostałe składniki. Rozgrzej patelnię  lub skorzystaj z grilla. Piecz tuńczyka z każdej strony przez 1-2 minuty. Wyjmij i ostudź przez 5 minut. Ułóż quinoa na talerzu i przykrój go od góry tuńczykiem, a następnie skrop odłożoną już wcześniej marynatą. Voilà

…............................................................................................................................................................

Pełnoziarnista Tortilla z fetą

Pełnoziarnista tortilla zapewnia wielkie powolne uwalnianie węglowodanów skrobiowych do spalania energii. Warzywa śródziemnomorskie, takie jak papryka i pomidory pełne witaminy C i bogate w beta-karoten, ważne witaminy antyoksydacyjne. Feta jest jednym z  serów tłustych zapewniających dużo białka , co utrzymuje kościec w pełni sił. Dodanie garści szpinaku lub rzeżuchy dostarcza żelazo potrzebne do transportu tlenu do mięśni .

Wartości odżywcze:

w jednej porcji: kalorie 331 kcal, 13.1g białka, węglowodany 30.6g,  tłuszcz 18,2 g nasycone 7,6 g, 2,5 g błonnika

SKŁADNIKI :

 (1porcja ) razowa tortilla zawijania

50g  ser feta, pokrojonego w kostkę

1 łyżeczka pesto

 1 palona czerwona papryka, plastry (można kupić w słoikach)

 2 pomidory  posiekane

garść szpinaku i rzeżuchy

PRZYGOTOWANIE :

Posmaruj placuszek pastą pesto, ułóżwarzywa posiekane pomieszane z pokrojonym serem,posyp szpinakiem i rzeżuchą. Zwiń. I po prostu zjedz. To tyle :)

…............................................................................................................................................................

Granatowy sorbet. W gorący dzień, świetny pomysł na szybkie doładowanie energii po wyczerpującym treningu.

Ten sorbet zawiera dużo potasu, ważnego dla regulacji poziomu cieczy i przywracania elektrolitów. Miód zapewnia szybko uwalnianą energię po treningu.

Wartości odżywcze: w jednej porcji: Kalorie 98kcal, 0,4 g białka, węglowodany 25.7g, tłuszcz 0g

SKŁADNIKI (6 porcji)

    400ml czystego soku z granatów, bez cukru i substancji słodzących

    drobno starta skórka z 2 pomarańczy

    5 łyżek miodu

    200ml  szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

    1 łyżka startej skórki pomarańczowej

    gałązka z liści mięty do dekoracji

   granat-nasiona do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

    Umieść sok z granatów, skórkę pomarańczową, miód i sok pomarańczowy w misce i dobrze wymieszaj. Wlej do pojemnika odpornego na zamrażanie i zamroź.

    Wyjmij z zamrażarki i zblenduj na drobne kryształki. Umieść ponownie w pojemniku i zamroź.

    Podając wsyp  do szklanek porcje i udekoruj skórką pomarańczową, nasionami granatu i gałązką mięty. Prawda że proste ?


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl