Pięćdziesiąta strona menu Kolarskiej Kuchni

Nie samą trawą żyje kolarz. Dlatego zapraszam dziś do obejrzenia karty naszego menu opartego na żelaznych filarach ociekających krwią. Można oczywiście kręcić żwawo na diecie wegetariańskiej, ale by zostać mistrzem, bez solidnego steku się nie obejdzie. Poniższe dania mogą być spożywane solo, jako uzupełnienie białek, lub jako solidny składnik dużego obiadu.

Tatar

Dobry tatar uda się jeśli przygotujecie go z dobrego mięsa i dobrze doprawicie, reszta to dodatki smakowe, które jednym mogą smakować bardziej a innym mniej.

Składniki:

100g świeżej polędwicy wołowej

1/4 cebuli

szczypta pieprzu

sól do smaku

kilka korniszonów lub łyżka kaparów

surowe żółtko

Przygotowanie zaczynamy od zmielenia świeżego mięsa wołowego w maszynce. Klasycznie powinno się to mięsko grubo posiekać, więc wasz wybór z jakiej wersji skorzystacie.

Cebulę kroimy drobno, mieszamy z mięsem, doprawiamy mocno pieprzem i odrobiną soli.

Wilgotnymi dłońmi formujemy kulkę mięsną na półmisku.

Podajemy z pokrojonym korniszonem, kaparami i żółtkiem.

Polędwica, rostbef czy antrykot. Najlepsze części wołowiny które wybieramy do przyrządzenia steku.

Ile minut smażyć i piec wołowinę?

Wołowinę smaży się krótko, więc należy kroić ją na cienkie plastry w poprzek włókien. Czas smażenia zależy od grubości kawałka i stopnia krwistości mięsa.

Befsztyk z polędwicy grubości 2,5 cm smaży się:

3-4 min – krwisty,

4-5 min – półkrwisty,

5-6 min średnio dosmażony,

6-7 min – dosmażony.

Mięso kładzie się na rozgrzaną bardzo mocno patelnię, najlepiej grillową i smaży po minucie z każdej strony, a następnie dosmaża. Na koniec soli się i posypuje pieprzem. Steki podaje się z ziołami, grzybami, warzywami, owocami lub serami i z sosami.

Ważne! Upieczony stek powinien chwilę „odpocząć”, aby uniknąć wyciekania soku przy krojeniu. Najlepiej odłożyć go na kilka minut na drewniana deskę kuchenną.

Jak wiadomo powszechnie, wątroba jest liderem w zawartości żelaza. Więc żelazną ręką podpinam również ten przepis. Ciekawostką jest przyrządzenie jej  bez smażenia, w piekarniku.

Składniki:

0,5 kg wątróbki wieprzowej

2-3 cebule

1-2 jabłka

majeranek do przyprawienia

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, jabłka obrać i pokroić na ósemki, Zeszklić cebulkę na ok 1-2 łyżce oliwy, dodać jabłka i przez kilka minut wszystko mieszać na patelni.

W tym czasie opłukać wątróbkę i podzielić na kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego, na nią nałożyć wcześniej przygotowaną cebulę z jabłkami, posypać majerankiem i piec w piekarniku ok 20-30 min. Wyłożyć na talerz, posolić, poprószyć pieprzem i zajadać.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl