Czterdziesta siódma strona menu Kolarskiej Kuchni

Jaj nie można pominąć to tak ważny składnik w naszej kuchni. Jaja dodatek do wielu dań, wypieków, przystawka, ale też i główny składnik w wielu prostych przepisach w kuchni sportowej. Zapraszam na surfing po jajecznej fali. Smacznego

Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną. Bardzo ciekawa alternatywa dla schabowych, czy tradycyjnych kotlecików mielonych. Nie jest konieczne użycie wszystkich zielonych składników, można swobodnie lekko żonglować smakiem z użyciem swoich ulubionych przypraw.

Składniki:

Porcja na 10 szt :

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

2.5 szklanki zimnej wody

2 łyżki masła sklarowanego

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki natki pietruszki

2 łyżki zielonego koperku

2 łyżki młodej pokrzywy

2 łyżki listków mniszka lekarskiego

2 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych

2 jajka

po szczypcie soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki, imbiru, kardamonu, kurkumy i drożdży wegańskich

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

W garnku zalać kaszę woda, przykryć, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na minimalny i gotować aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 20 minut). Zdjąć z ognia, wystudzić.

Na patelni rozgrzać  masełko, dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę i zeszklić. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić, wystudzić.

Zielone zioła posiekać.

Przełożyć wszystkie składniki do dużej miski, dokładnie wyrobić masę i formować okrągłe kotleciki.

Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu z obu stron na rumiano. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.

Krokieciki z jajek. Kolejny dość prosty przepis, zauważcie że składniki są wszystkie z naszej sportowej kuchni, a danie wygląda jak ze swojskiej kuchni. Podobnie jak kotleciki wyżej.

Składniki:

5 jajek na twardo

1 jajko surowe (małe)

2/3 łyżeczki natki pietruszki

1/3 łyżeczki curry (opcjonalnie)

4 łyżki drobno startego twardego sera żółtego Dziugas lub Bursztyn

1 czerstwa bułka

1/2 łyżeczki soli

szczypta pieprzu

1/2 szklanki bułki tartej lub stłuczonych drobno płatków owsianych

1 łyżka oliwy lub oleju

Opis:

Bułkę namoczyć w wodzie, po około 30 minutach dokładnie odcisnąć i przełożyć do misy robota kuchennego. Dodać ugotowane na twardo i obrane jajka oraz przyprawy i zioła (z curry można zrezygnować). Wbić surowe jajko i krótko, pulsacyjnie wyrobić składniki na jednolitą masę. Wymieszać z drobno startym żółtym serem i jeśli masa jest zbyt luźna z łyżką tartej bułki. Przykryć masę i odstawić na 30 minut do lodówki, aby zgęstniała.

Łyżką nabierać jednakowe porcje masy jajecznej, obsypując bułką tartą lub płatkami i formować niewielkie, zgrabne ruloniki. Wysmarować delikatnie oliwą i piec na złoty kolor u góry piekarnika (w temp 170 st. C przez około 15-20 minut) lub spłaszczyć  lekko każdy kotlecik i usmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.

Podawać z zieleniną i ziemniakami lub serwować  do czerwonego barszczu.

Shakshuka. Tradycyjne izraelskie śniadanie - czyli jajka sadzone z pomidorami i papryką. Tak dla odmiany, gdyby tradycyjne się już nieco znudziły.

Składniki:

mała cebula

2 ząbki czosnku

papryka żółta (może być też czerwona)

puszka pomidorów bez skórki

4 jajka

sól, pieprz

papryka ostra, słodka

Przygotowanie :

Drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić przez 3-4 minuty, następnie dodać pomidory z puszki. Dodać sól oraz pieprz. Dusić do odparowania większości płynu. Doprawić papryką ostrą oraz słodką, delikatnie wymieszać. Rozbić jajka bezpośrednio na wierzch smażonych  warzyw (tak jak "sadza się" na patelni jajka sadzone). Patelnię przykryć i smażyć na wolnym ogniu do momentu kiedy jajka się zetną.

Podawać na patelni na której się smażyło razem z pieczywem. Można podawać również z ryżem jako danie obiadowe.

Genialna pizza szpinakowo jajeczna. Jest z tym trochę pracy, ale satysfakcja na stole ogromna.

ciasto:

1/2 kg  mąki ( można mieszać pszenną z inną bardziej wartościową)

łyżka cukru

łyżeczka soli

5 łyżek oliwy (można zastąpić olejem)

5 dag drożdży świeżych i 4 łyżki ciepłej wody lub opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki)

mąka do podsypywania

 Farsz na wierzch:

3/4 kg mrożonego szpinaku (można oczywiście zastąpić świeżym)

1 bulwa kopru włoskiego

2 cebule

3 ząbki czosnku

4 łyżki masła klarowanego  (można zastąpić 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami zwykłego masła)

świeżo zmielony zielony pieprz (można zastąpić czarnym)

szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

sól

9 jajek (lub mniej, jeśli wolisz bardziej szpinak niż jajka)

Do wysmarowania pizzy:

3 łyżek oliwy (można zastąpić olejem)

Przygotowanie:

Jeśli macie świeże drożdże: przełóżcie do miseczki, dodajcie ciepłą wodę i cukier, dokładnie wymieszajcie, odstawcie w ciepłe miejsce na 10 minut.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, zrobić dołek i dodać drożdże, oraz około szklanki ciepłej wody. Wymieszać energicznie - jeśli będzie trzeba dolać wody - masa powinna być miękka i nie musi być bardzo jednolita. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

Do ciasta wlać oliwę i wyrabiać przez dosłownie kilka chwil - aż wchłonie oliwę i będzie błyszczące. Obsypać je mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut - aż podwoi swoją objętość.

Farsz: obrane cebule i koper włoski pokroić na cienkie piórka. Ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki.

Na dużej patelni rozgrzać masło  (lub zwykłe masło z olejem), dodać cebulę, lekko posolić i smażyć na średnim ogniu często mieszając, aż cebula zacznie się szklić (około 2-3 minut). Dodać koper włoski i smażyć następne dwie minuty. Dodać czosnek i zamrożony szpinak. Doprawić solą, zielonym pieprzem i gałką. Smażyć na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż szpinak się rozmrozi. Smażyć tak długo, aż prawie cała woda odparuje. Zdjąć z ognia.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.

Ciasto podzielić  na 3 części. Rozwałkować je na cienkie placki, podsypując mąką. Podwyższyć nieco brzegi. Każdy placek przed pieczeniem (nie smarować wszystkich od razu) posmarować 2 łyżkami oliwy. Na placku rozłożyć szpinak, robiąc w nim 3 wgłębienia. W każde wbić po jednym jajku, posolić je.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką (można też użyć specjalnego kamienia do pieczenia pizzy).

Wstawić do piekarnika na 8-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią a jajka się zetną.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl