Czterdziesta szósta strona menu Kolarskiej Kuchni
Inwazja kurczaków. Kolejny składnik w kuchni sportowców. Jeśli ktoś ma dostęp do droższych, ale dużo zdrowiej wyhodowanych chickenów , to szczerze polecam dołożyć parę złotych więcej. Ten odcinek zbudowałem dla czytelników lubiących dania z drobiem. Smacznego!
Składniki (6 szt):
Tortille:
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
łyżka oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli
100 ml ciepłej wody
Dodatki:
podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy
oregano, bazylia, papryka słodka, sól, pieprz
sałata (dowolna)
1/2 papryki
1/2 pomidora
cebulę/szczypiorek
1/2 ogórka świeżego
2 ogórki konserwowe
sos chili, sos czosnkowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, dzielimy na 6 części
formujemy z nich kulki i rozwałkowujemy na grubość 1mm
Rozgrzewamy suchą patelnię i wykładamy po płacie
trzymamy na patelni po minucie z każdej strony
(uważajcie żeby nie przesuszyć tortilli, bo nie będzie elastyczna)
Tortille gotowe
Filet kroimy na 6 równych części i mieszamy z oliwą i przyprawami,
smażymy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony,
płaty tortilli smarujemy sosem chili
Wykładamy pokrojone warzywa a do środka płat fileta,
polewamy sosem czosnkowym
Tortille zawijamy i wkładamy do zapieczenia, np, na grillu teflonowym.
Gołąbki z farszem z kurczaka, ryżu, papryki i pieczarek. Przy tych ilościach obstawicie minimum dwa dni obiadowe
A potrzebne nam są :
Główka średniej/dużej kapusty (może być włoska)
2 papryki ( pół na sos )
1 średnia cebula
20 dkg pieczarek
3 marchewki ( 1 do sosu)
1 pietruszka
jarzynka,lub kostka rosołowa
pęczek natki pietruszki
200-300 ml jogurtu greckiego
kulka mozzarelli
10-15 dkg sera Bursztyn
sól, pieprz ziołowy
20 dkg ryżu
1 jajko
Z kapusty wycinamy dość szeroko głąb i delikatnie oddzielamy pojedyncze liście. W dużym ganku gotujemy je przez 5 minut o odsączamy z wody. Piersi z kurczaka, lub indyka w całości gotujemy wraz z włoszczyzną i szczyptą soli, lub kostki rosołowej przez 12-15 minut. Gotujemy ryż w/g zaleceń z opakowania i odstawiamy. Na dużej patelni na oliwie delikatnie szklimy pokrojone dość drobno cebulę, paprykę, pieczarki. Pod koniec dodajemy drobno skrojone mięsko. Całość przyprawiamy na ostatnie minuty solą i pieprzem ziołowym. Ważne by zbytnio nie przysmażać w tym momencie, bo to nie koniec obróbki termicznej. Po lekkim osuszeniu mieszamy całość razem z ryżem, pokrojoną drobno mozzarellą i jednym jajem. Doprawiamy, jeśli jest potrzeba. Formujemy z masy kulki adekwatne do liścia i zawijamy je szczelnie układając w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos. 200-300 ml jogurtu gęstego, pół, lub cały pęczek natki pietruszki drobno siekany, 1 jako i starty ser mieszamy dokładnie razem. Rosołem z piersi zalewamy do 3/4 wysokości gołąbków ( można je układać piętrowo) , lub w wersji zapiekanej bez rosołu ułożone w jednej warstwie polewamy gołąbki sosem i posypujemy pozostałymi marchewkami startymi na grubych oczkach i kosteczką z papryki. Piekarnik na 160-170 st C i 20-25 minut opalamy w kabinie :)
Pierogi z ciasta szpinakowo/pietruszkowego z kurczakiem i orzechami. Ciekawie już na starcie brzmi, prawda ?
Składniki:
szklanka świeżych liści szpinaku i natki pietruchy
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka mąki pszennej (może być razowa)
2 jaja
1 łyżka oliwy
duża szczypta soli morskiej
Mąkę mieszamy razem, robimy dołek i wbijamy jaja, dodając mieszankę bardzo gładko zmiksowanej zieleniny z oliwą i kilkoma łyżkami wody. Wyrabiamy ciasto na plastyczną nieco twardą masę. Robimy kulę i przykrywamy miską na 20 minut. Po przerwie dzielimy ciasto na 2 lub 3 części i rozwałkowujemy na dość cienkie ciasto. Wykrawamy większa szklanką lub maszynką do pierogów kółka, łyżeczką nakładamy farsz i kleimy palcami, bądź maszynką. Gotujemy około 12-15 minut w zależności od grubości ciasta. Podajemy z kleksem ze śmietany, jogurtu lub swojego ulubionego sosu.
Farsz to najzwyczajniej pokrojona w grubą kostkę pierś z kurczaka podduszona na odrobinie oliwy, lub bez tłuszczu , wymieszana później z potłuczonymi drobno orzechami włoskimi. Można też dusić na patelni z niektórymi warzywami, by było bardziej bogato ;)
komentarze