Czterdziesta piąta strona menu Kolarskiej Kuchni
Orzechy. Dziś rządzą w naszej kuchni, ale nie warto jeść ich przez cały dzień. Owszem są bardzo zdrowe, ale trzeba zachować przy ich kaloryczności zdrowych tłuszczy pewien umiar.
I jak zawsze ciężko jest wybrać tylko trzy przepisy z całego morza pełnego orzechów. Smacznego weekendu w słońcu J
Owsiany klasyk nad klasyki, ale zawsze dobrze się do niego wraca. Smakowity poranek.
Składniki:
łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich
¾ szklanki wody/mleka
pół szklanki płatków owsianych
sól
1/4 szklanki drobno posiekanego obranego jabłka
duża szczypta cynamonu mielonego
Przygotowanie:
W sumie nie ma co tu pisać, orzechy posiekać, płatki zamoczyć aż zmiękną, dosypać orzechy, pokrojone jabłko i wymieszać z cynamonem, można miodku łyżeczkę, lub soku z cytryny odrobinę. Aha, zjeść też trzeba ;)
Niebiańska sałatka z kurczakiem i orzechami. Każdy ze składników tu jest ważny, by zachować niepowtarzalny smak. I same dobroci w składzie tego wyścigu.
Składniki:
1/3 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 ząbek czosnku, mielony
1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczy
1 łyżeczka sosu sojowego
sól 1/4 łyżeczki
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
3 szklanki mieszanej zieleniny sałat
1/2 szklanki pokrojonego w kostkę lub rozdrobnionej gotowanej piersi z
1 pomarańcza pocięta w grubą kostkę
2 łyżki rozdrobnionego koziego sera
2 łyżki tostów orzechowych
PRZYGOTOWANIE:
Umieść olej, sok pomarańczowy, ocet, czosnek, skórkę pomarańczową, sos sojowy, sól i pieprz w misce lub słoiku z szczelną pokrywką. Trzepaczką mocno zmieszać lub wstrząsnąć.
Umieść sałatę w salaterkach, wymieszaj z 2 łyżkami wymieszanego farszu . Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka, koziego sera, cząstek pomarańczy i orzechy.
WSKAZÓWKI I UWAGI
Pierś z kurczaka można zrobić na parze, lub gotować 12-15 minut w lekko osolonej wodzie, potem pociąć w kawałki lub poszarpać jak Reksio szynkę.
Pomarańczę dobrze czyścimy z błon po obraniu. Tostowane orzechy to pieczenie ich w piekarniku ustawionym na maxa 7-9 minut.
Zupa ryżowo orzechowa. Nawet szpinak się znalazł i współpracuje smakowo na talerzu.
Składniki:
Pół szklanki ryżu naturalnego
3 łyżki oliwy
1 duża cebula posiekana
1/2 łyżeczki soli
Szklanka szpinaku świeżego (listki)
Pęczek pietruszki
1 średni ziemniak
2,5 szklanki bulionu
2 szklanki wody
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
1/2 szklank1 posiekanych orzechów włoskich drobno
1/4 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżki świeżego soku z cytryny lub więcej do smaku
Świeżo zmielony pieprz do smaku
Kilka pomidorków cherry
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy ryż w dużym rondlu z wrzącą wodą 8 do 10 minut. Odcedzamy i spłukujemy zimną wodą. Powrót do garnka i mieszamy z 1 łyżeczką oleju, odkładamy na bok.
Rozgrzewamy olej (1 łyżka) na średniej patelni, na dużym ogniu. Dodajemy cebulę i 1/4 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy często mieszając, aż delikatnie się zarumieni, nie przypalamy. W międzyczasie, grubo siekamy szpinak, oraz pietruszkę, z czego ¼ siekamy drobniej i odkładamy osobno. Obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę. Mieszamy w garnku razem ziemniaki, smażoną cebulę, ze szczyptą soli, oraz bulion i. (Ustaw patelni cebulę bok na później. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień i lekko gotujemy 10-12 minut. Mieszamy ze szpinakiem i większą częścią natki Pietruchy. Gotujemy przez 3 minuty.
Tymczasem rozgrzewamy pozostały olej z 1 łyżką cebuli na patelni na średnim ogniu. Dodajemy czosnek i prażymy około 45 sekund. Dodajemy orzechy i prażymy mieszając, i oglądając uważnie by się nie spaliły przez około 3 minuty. Dodajemy pozostałą pietruszkę z oraz pokruszony czerwony pieprz. Przypiekać mieszając, przez 2 minuty dłużej. Zdjąć z ognia.
Dodać ugotowany ryż do zupy, a następnie wymieszać z mieszanką pietruszki-orzecha. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Do smaku dodajemy więcej soku z cytryny, sól i / lub pieprzu, w razie potrzeby. Gotujemy wszytko razem 1-2 minuty. Do dekoracji można użyć pokrojonych pomidorków cherry z solą/pieprzem i odrobiną oliwy.
komentarze