Czterdziesta piąta strona menu Kolarskiej Kuchni

Orzechy. Dziś rządzą w naszej kuchni, ale nie warto jeść ich przez cały dzień. Owszem są bardzo zdrowe, ale trzeba zachować przy ich kaloryczności zdrowych tłuszczy pewien umiar.

I jak zawsze ciężko jest wybrać tylko trzy przepisy z całego morza  pełnego orzechów. Smacznego weekendu w słońcu J

Owsiany klasyk nad klasyki, ale zawsze dobrze się do niego wraca. Smakowity poranek.

Składniki:

 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich

¾ szklanki wody/mleka

pół szklanki płatków owsianych

sól

1/4 szklanki drobno posiekanego obranego jabłka

duża szczypta cynamonu mielonego

Przygotowanie:

W sumie nie ma co tu pisać, orzechy posiekać, płatki zamoczyć aż zmiękną, dosypać orzechy, pokrojone jabłko i wymieszać z cynamonem, można miodku łyżeczkę, lub soku  z cytryny odrobinę. Aha, zjeść też trzeba ;)

Niebiańska sałatka z kurczakiem i orzechami. Każdy ze składników tu jest ważny, by zachować niepowtarzalny smak. I same dobroci w składzie tego wyścigu.

Składniki:

1/3 szklanki orzechów włoskich

1/3 szklanki soku pomarańczowego

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 ząbek czosnku, mielony

1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczy

1 łyżeczka sosu sojowego

sól 1/4 łyżeczki

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

3 szklanki mieszanej zieleniny sałat

1/2 szklanki pokrojonego w kostkę lub rozdrobnionej gotowanej piersi z

1 pomarańcza pocięta w grubą kostkę

2 łyżki rozdrobnionego koziego sera

2 łyżki tostów orzechowych

PRZYGOTOWANIE:

Umieść olej, sok pomarańczowy, ocet, czosnek, skórkę pomarańczową, sos sojowy, sól i pieprz w misce lub słoiku z szczelną pokrywką. Trzepaczką mocno zmieszać lub wstrząsnąć.

Umieść sałatę w salaterkach, wymieszaj z 2 łyżkami wymieszanego farszu . Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka, koziego sera, cząstek pomarańczy i orzechy.

WSKAZÓWKI I UWAGI

Pierś z kurczaka można zrobić na parze, lub gotować 12-15 minut w lekko osolonej wodzie, potem pociąć w kawałki lub poszarpać jak Reksio szynkę.

Pomarańczę dobrze czyścimy z błon po obraniu. Tostowane orzechy  to pieczenie ich w piekarniku ustawionym na maxa 7-9 minut.

Zupa ryżowo orzechowa. Nawet szpinak się znalazł i współpracuje smakowo na talerzu.

Składniki:

Pół szklanki ryżu naturalnego

3 łyżki oliwy

1 duża cebula  posiekana

1/2 łyżeczki soli

Szklanka szpinaku świeżego (listki)

Pęczek pietruszki

1 średni ziemniak

2,5 szklanki bulionu

2 szklanki wody

1 łyżka drobno posiekanego czosnku

1/2 szklank1 posiekanych orzechów włoskich drobno

1/4 łyżeczki papryki w proszku

1/2 łyżki świeżego soku z cytryny lub więcej do smaku

Świeżo zmielony pieprz do smaku

Kilka pomidorków cherry

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy ryż w dużym rondlu z wrzącą wodą 8 do 10 minut. Odcedzamy i spłukujemy zimną wodą. Powrót do garnka i mieszamy z 1 łyżeczką oleju,  odkładamy na bok.

Rozgrzewamy olej (1 łyżka) na średniej patelni, na dużym ogniu. Dodajemy cebulę i 1/4 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy często mieszając, aż delikatnie się zarumieni, nie przypalamy. W międzyczasie, grubo siekamy szpinak, oraz pietruszkę, z czego ¼ siekamy drobniej i odkładamy osobno. Obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę. Mieszamy w garnku razem ziemniaki, smażoną cebulę, ze szczyptą soli, oraz bulion i. (Ustaw patelni cebulę bok na później. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień i lekko gotujemy 10-12 minut. Mieszamy ze szpinakiem i większą częścią natki Pietruchy. Gotujemy przez 3 minuty.

Tymczasem rozgrzewamy pozostały olej z 1 łyżką cebuli na patelni na średnim ogniu. Dodajemy czosnek i prażymy około 45 sekund. Dodajemy orzechy i prażymy mieszając, i oglądając uważnie by się nie spaliły przez około 3 minuty. Dodajemy pozostałą pietruszkę z oraz pokruszony czerwony pieprz. Przypiekać mieszając, przez 2 minuty dłużej. Zdjąć z ognia.

Dodać ugotowany ryż do zupy, a następnie wymieszać z mieszanką pietruszki-orzecha. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Do smaku dodajemy więcej soku z cytryny, sól i / lub pieprzu, w razie potrzeby. Gotujemy wszytko razem 1-2 minuty. Do dekoracji można użyć pokrojonych pomidorków cherry z solą/pieprzem i odrobiną oliwy.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl