Czterdziesta czwarta strona menu Kolarskiej Kuchni
Ponownie wracamy do nieco odsuniętych na boczny tor w Kolarskiej Kuchni ziemniaków, które są bardzo dobrym źródłem węglowodanów, o ile nie łączy się ich ze złymi składnikami. To temat przewodni tego odcinka Kolarskiej Kuchni. Zapraszam.
Babeczki ziemniaczano-szpinakowe. Bardzo ciekawy pomysł na muffiny, które mogą być nie tylko na słodko.
Składniki:
50 dag ugotowanych ziemniaków
15 dag ugotowanej marchwi
40 dag rozmrożonego i osączonego szpinaku w liściach
2 duże jajka
łyżka śmietanki
łyżka masła
ząbek czosnku
5 dag tartego sera
gałka muszkatołowa
sól biały pieprz
masło do foremek
bułka tarta domowa
ser Parmezan
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew ostudź, dodaj ser, śmietankę, masło, jajka, mąkę, zmiksuj. Dopraw gałką, solą i pieprzem.
Szpinak wymieszaj z roztartym czosnkiem i 2 łyżkami masy ziemniaczanej. Foremki wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Na dno nałóż masę ziemniaczaną, na nią szpinak, przykryj masą ziemniaczaną. Można również wymieszać obie masy. Na wierzch odrobina startego Parmezanu. Piecz 45 min (180 st.), aż wierzch zbrązowieje, a tymbaliki lekko podrosną. Pyszne są z sosem pesto
Zapiekanka ziemniaczana. Świetny pomysł na duży obiad. Ser dodaje smaku, można się obyć jednak bez niego. Szynkę radzę wybrać bardzo dobrą jakościowo.
Składniki na dwie solidne porcje:
około 8 podgotowanych ziemniaków
około 3 średnich pomidorów
1 jajko
około 4 łyżek śmietany 12%
2 ogórki kiszone (opcjonalnie)
pół małej czerwonej papryki
pół małej cebuli
garść natki pietruszki, poszatkowanej
garść startego sera Bursztyn
szynka lub polędwica pokrojona w małą kostkę, większa garść
pieprz
Wykonanie:
Następnie ułożyć je na obu warstwach ziemniaków.
Posmaruj niewielką ilością masła naczynie żaroodporne.
Wymieszaj ze sobą śmietanę, jajko, natkę pietruszki, podsmażoną bez tłuszczu szynkę, sól i pieprz. Dodaj do sosu żółty ser. Możesz zostawić część sera, aby potem posypać nim wierzch zapiekanki. Pokrój ziemniaki w talarki i ułóż na spodzie naczynia, następnie przykryj je pomidorami w plastrach, kawałkami cebuli, plastrami ogórków (opcjonalnie) i pokrojoną w drobną kostkę papryką. Zalej wszystko połową sosu.
Ponownie ułóż warstwę ziemniaków i posyp je papryką.
Ułóż warstwę pomidorów i cebuli.
Zalej zapiekankę resztką sosu i posyp serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Gotowa zapiekanka będzie mieć złotawo-brązowy wierzch.
Ziemniaczany krem z porów i gruszki. Nic dodać nic ująć,
pyszności na wieczór
Składniki:
2 pory z długimi białymi częściami
2 średniej wielkości mączyste ziemniaki lub 1 duży, obrane i pokrojone w kostkę
1 dojrzała gruszka, obrana i pokrojona w kostkę
około 1,2 l bulionu warzywnego
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
delikatny olej do smażenia
do podania grzanki, prażone migdały lub łyżka ulubionej delikatnej kaszy
Przygotowanie:
Białe części pora pokroić w talarki, reszta nie będzie potrzebna do przygotowania tego przepisu i można ją wykorzystać na przykład na bulion. Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i dodać porowe talarki, dusić na małym ogniu do czasu, aż por zacznie robić się miękki i szklisty. Wtedy dodać gruszkę i dusić wszystko razem przez kolejnych kilka minut.
Kiedy gruszka zacznie się rozpadać dodać ziemniaki, wszystko dokładnie wymieszać i wlać gorący bulion. Gotować na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać.
Ugotowane w bulionie warzywa zmiksować ręcznym blenderem, doprawić odrobiną gałki oraz solą i pieprzem do smaku. Podawać skropione dobrym olejem i z ulubionymi dodatkami. Można również z komosą ryżową ;)
komentarze