Trzydziesta czwarta strona menu Kolarskiej Kuchni
Z pewnością na waszych stołach pojawiają się dodatki do potraw w postaci dipów, sosów, pesto, czy kremów. Kolejna z kart Kolarskiej Kuchni podpowiada po jednym z każdego z nich, w najbardziej chyba popularnych wersjach. Cała gama tych przepisów potrafi przyprawić o przysłowiowy smakowy zawrót głowy .
Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi. Idealne nie tylko do makaronu, ale też do pizzy, mięs, ryb, sera, czy pieczywa. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200ml pesto.
Składniki:
60g świeżych listków bazylii (= 2 doniczki bazylii)
2 ząbki czosnku
35g orzeszków piniowych
60g startego parmezanu lub innego twardego sera
70- 80ml oliwy z oliwek
sól, pieprz według uznania
Sposób przygotowania:
Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć.
Czosnek obrać.
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
Pesto można również zamrozić.
Dip z awokado pasuje jako pasta do chleba, pieczonych ziemniaków, mięsa smażonego lub grillowanego. Wszyscy już chyba znamy wartość tego owocu. Jeśli nie, warto poszperać w google :)
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki posiekanej pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado umyć, obrać, oddzielić od pestki. Włożyć do miski.
Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Dodać do awokado.
Kolejno dodać sok z cytryny, pietruszkę, sól i pieprz. Zmiksować blenderem na gładką masę. (Można również rozgnieść widelcem na papkę).
Pasta z zielonego groszku, tofu i mięty.
Składniki :
400 g mrożonego groszku
1 kostka tofu naturalnego Polsoja
4-5 gałązek mięty
szczypta gałki muszkatołowej
sól i biały pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
szczypta chilli
Przygotowanie :
Zamrożony groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować ok.6 minut.
Groszek odcedzić, zostawiając trochę wody z gotowania, a następnie dodać pokrojone na kilka kawałków tofu, liście mięty, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Całość zmiksować, dolewając w razie potrzeby wody, w której gotował się groszek (ma powstać gładki krem).
Podawać ze świeżym pieczywem lub jako dip do warzyw.
Na koniec grecka klasyka od podstaw- sos tzatziki.
Składniki:
jogurt typu greckiego duży
czosnek 2 ząbki
oliwa5 łyżek
sok z połówki cytryny
pieprz pół łyżeczki
2 ogórki sałatkowe niewielkie
koperek-garstka
garść zielonych oliwek (opcjonalnie)
mięta (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Ogórki obrać, przekroić, usunąć pestki i sok. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem, dodając wszystkie pozostałe składniki (w tym, ewentualnie, posiekane oliwki). Przełożyć do miseczki. Schłodzić godzinę w lodówce. Gotowe!
komentarze