Dwudziesta szósta strona Menu Kolarskiej Kuchni
Nasz rozpędzony pociąg z przepisami pędzi jak szalony przez sezon, trudno już zliczyć ile razy wyciągaliśmy was do kuchni,. By przygotować coś pysznego i zdrowego w naszym sportowym trybie życia. Kto jeszcze nie próbował, to najwyższy czas by zacząć. Dziś poza obiadem wszystko dziecinnie proste :)
Popularne racuszki z morelami i rodzynkami. Klasyk nad klasyki. I niebo w gębie. Polecam również suszone śliwki, czy daktyle jako farsz, oraz tradycyjne jabłka.
Składniki
mąka 1,5- 2 szklanki
mleko 1-1,5 szklanki
drożdże 4-5 dag
jajka 2 sztuki
olej do smażenia
rodzynki 5 dag
suszone morele 5 dag
cukier 1 łyżka
Sposób przygotowania
Drożdże rozrobić z cukrem i odrobiną mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosły( przykryć ściereczką). Mąkę wymieszać z posiekanymi drobno morelami i rodzynkami, następnie dodać jajka, drożdżowy rozczyn i mleko. Wyrobić dość gęste ciasto. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim racuchy z obu stron na złoty kolor. Racuchy można podawać ze śmietaną lub z cukrem. Ja wolę jednak ulubiony syrop klonowy .
Na obiadek tym razem musicie się nieco więcej wysilić, gdyż proponuje przepyszną tartę, mam nadzieje, ze zostanie wam też na kolejny dzień choć jeden kawałek.
CIASTO
margaryna/masło 200g
mąka-pszenna lub razowa 360g
zimna woda 5 łyżek
nadzienie
cebula, 2 szt
szpinak świeży 2 wiązki
pieczona lub grillowana pierś z kurczaka
ser typu feta 100 g
mleko lub śmietanka 300ml
Jaja 3 szt
sól,pieprz,
czosnek 3 ząbki
oliwa do smażenia
Przygotowanie
Z podanych składników na ciasto wyrobić podkład i wylepić formę ,schłodzić.
Cebulę pokroić w pióra przesmażyć aż zmięknie i odstawić. Filet pokroić w kostkę, ser również. Liście szpinaku wypłukane wrzucić na głęboka patelnię podlać kilkoma łyżkami wody i poczekać aż zwiędną po czym odcedzić odcisnąć i grubo posiekać wrzucić do cebuli.
Na ciasto ułożyć filet ser ,cebulę ze szpinakiem. Mleko lub śmietankę wymieszać z jajami dodać przyprawy i wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek,zalać tą mieszaniną tartę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220 stopni aż ciasto się zrumieni a nadzienie "zsiądzie". Dla podwyższenia kaloryczności i smaku można wierzch posypać tartym serem
Wieczorem natomiast zaskoczę Was ciekawym smakiem przy kolacji, spróbujcie, bo warto. Do wyboru jest kukurydza gotowana, lub grillowana, oraz gotowany bób . Przyprawiamy je ...pesto, bazyliowym lub innym najlepiej o ostrym wyrazistym smaku. Ciekawe i smaczne połączenie, prawda ?
komentarze