Dwudziesta trzecia strona Menu Kolarskiej Kuchni

Słyszycie jak skrzypią zawiasy w starych ciężkich drzwiach?  Otwieramy wrota do naszej magicznej kuchni. Sekrety sportowców ukrywane przed wścibskimi oczami zazdrosnych o wasze sylwetki. Podsyłamy te magiczne potrawy by motor który was tak napędza żył dłużej niż stary Mercedes. Dwudziesty trzeci wyrok, na rozsadzenie endorfinami.

Ta swojska pasta w szybkim wydaniu porannym zadowoli miłośników jaj i ostrych dodatków. W połączeniu z bagietką rozpływa się w ustach sama.

SKŁADNIKI:

6 jajek,

1-2 łyżeczki chrzanu

2 łyżki jogurtu naturalnego

15-20 dkg twarogu

pieprz czarny, sól

szczypiorek i pieprz czerwony

 PRZYGOTOWANIE:

    Jaja gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy jogurt naturalny (można dodać majonez, ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna), chrzan , ale jego ilość zależy od tego jaki jest mocny , posiekany szczypiorek, sól i pieprz czarny mielony. Na wierzchu posypujemy ziarenkami czerwonego pieprzu i posiekanym szczypiorkiem.

 Mamy już otwarty również sezon truskawkowy, ciężko więc ominąć dania z czerwonymi owocami, a mamy podobno najlepsze na świecie.

Składniki:

 woreczek ryżu basmati

 jogurt naturalny

 20-30 dkg umytych truskawek

 cukier i cukier wanilinowy

10 dkg twarogu półtłustego

 Przygotowanie:

Lekko słony, ugotowany ryż mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego. W osobnym talerzu widelcem rozgniatamy truskawki ze sporą ilością jogurtu naturalnego i cukru, oraz odrobiną wanilinowego. Ryż posypujemy rozdrobnionym twarogiem i powstałą masą truskawkową. By lepiej wyglądało i bardziej truskawkowo było, dekorujemy połówkami lub ćwiartkami umytych truskawek.

Babeczki jajeczne z szynką, serem i szpinakiem. Przechowywanie do 2-3 dni w lodówce.

Można podgrzać te babeczki ponownie w kuchence mikrofalowej. Pyszne śniadanie lub kolacja w podróży i pośpiechu. I całe morze białka, a może i nawet ocean.

Składniki:

10-15 dkg szynki chudej

5 białek jaj

2 całe jaja

1/4 szklanki mleka odtłuszczonego

Sól i pieprz do smaku

1/4 szklanki posiekanego świeżego szpinaku

1/4 szklanki posiekanego ostrego sera cheddar

Wykonanie

Rozgrzewamy  piekarnik do 150 stopni C. Na średniej wielkości patelni, brązowimy na posmarowanej oliwie  pokrojoną w kostkę szyneczkę. Odkładamy na bok.

W dużej misce mieszamy pianę z białek i jaj. Ubijamy w odtłuszczonym mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy  z posiekanym szpinakiem.

Wlewamy nasz miksik do foremek na muffiny i układamy w nich równe małe ilości sera i szyneczki. Pieczemy następnie  babeczki przez 20 minut lub do momentu gdy stwardnieją w środku. Usuwamy z piekarnika i delikatnie wykręcamy z foremek cienkim nożem posmarowanym masłem. Podajemy na ciepło.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl