Dwudziesta trzecia strona Menu Kolarskiej Kuchni
Słyszycie jak skrzypią zawiasy w starych ciężkich drzwiach? Otwieramy wrota do naszej magicznej kuchni. Sekrety sportowców ukrywane przed wścibskimi oczami zazdrosnych o wasze sylwetki. Podsyłamy te magiczne potrawy by motor który was tak napędza żył dłużej niż stary Mercedes. Dwudziesty trzeci wyrok, na rozsadzenie endorfinami.
Ta swojska pasta w szybkim wydaniu porannym zadowoli miłośników jaj i ostrych dodatków. W połączeniu z bagietką rozpływa się w ustach sama.
SKŁADNIKI:
6 jajek,
1-2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki jogurtu naturalnego
15-20 dkg twarogu
pieprz czarny, sól
szczypiorek i pieprz czerwony
PRZYGOTOWANIE:
Jaja gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy jogurt naturalny (można dodać majonez, ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna), chrzan , ale jego ilość zależy od tego jaki jest mocny , posiekany szczypiorek, sól i pieprz czarny mielony. Na wierzchu posypujemy ziarenkami czerwonego pieprzu i posiekanym szczypiorkiem.
Mamy już otwarty również sezon truskawkowy, ciężko więc ominąć dania z czerwonymi owocami, a mamy podobno najlepsze na świecie.
Składniki:
woreczek ryżu basmati
jogurt naturalny
20-30 dkg umytych truskawek
cukier i cukier wanilinowy
10 dkg twarogu półtłustego
Przygotowanie:
Lekko słony, ugotowany ryż mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego. W osobnym talerzu widelcem rozgniatamy truskawki ze sporą ilością jogurtu naturalnego i cukru, oraz odrobiną wanilinowego. Ryż posypujemy rozdrobnionym twarogiem i powstałą masą truskawkową. By lepiej wyglądało i bardziej truskawkowo było, dekorujemy połówkami lub ćwiartkami umytych truskawek.
Babeczki jajeczne z szynką, serem i szpinakiem. Przechowywanie do 2-3 dni w lodówce.
Można podgrzać te babeczki ponownie w kuchence mikrofalowej. Pyszne śniadanie lub kolacja w podróży i pośpiechu. I całe morze białka, a może i nawet ocean.
Składniki:
10-15 dkg szynki chudej
5 białek jaj
2 całe jaja
1/4 szklanki mleka odtłuszczonego
Sól i pieprz do smaku
1/4 szklanki posiekanego świeżego szpinaku
1/4 szklanki posiekanego ostrego sera cheddar
Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C. Na średniej wielkości patelni, brązowimy na posmarowanej oliwie pokrojoną w kostkę szyneczkę. Odkładamy na bok.
W dużej misce mieszamy pianę z białek i jaj. Ubijamy w odtłuszczonym mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy z posiekanym szpinakiem.
Wlewamy nasz miksik do foremek na muffiny i układamy w nich równe małe ilości sera i szyneczki. Pieczemy następnie babeczki przez 20 minut lub do momentu gdy stwardnieją w środku. Usuwamy z piekarnika i delikatnie wykręcamy z foremek cienkim nożem posmarowanym masłem. Podajemy na ciepło.
komentarze