Dziewiętnasta strona menu Kolarskiej Kuchni

Ta odsłona kolejnej z kart menu kolarza w naszej kuchni łączy nasze rodzime frykasy z kuchnią południa europy. I jedna i druga kuchnia sprzyja nam w pasji rowerowej, trzeba tylko w przemyślany sposób dobierać składniki. Karta numer 19.

Rolowane tortille na dzisiejszy poranek poprawią wam humor. Tortille możemy przygotować wcześniej sami, wg innego przepisu, ale z braku laku te sklepowe również wystarczą.

Składniki na 2porcje:

2 gotowe tortille

2 jajka ugotowane na twardo

1 łyżki twarożku

2 łyżeczki gęstego jogurtu

1/2 łyżeczki musztardy

2 liście sałaty lodowej

2 plastry szynki parmeńskiej lub z kurczaka

1 pomidor

sól

pieprz

Sposób wykonania:

Jajka drobno posiekaj, rozetrzyj z twarożkiem jogurtem i musztarda, dopraw.

Sałatę opłucz, osusz, potnij w paski.

Pomidora umyj, sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół, usuń nasionka, miąższ pokrój w kostkę.

Przygotowaną pastą posmaruj każdą tortillę. Posyp ją sałatą i pomidorem, przykryj plastrem szynki.

Zwiń roladki. Można użyć nitki lub wykałaczki do zwijania

Pamiętacie co to są placki ziemniaczane? A ziemniaczki to też szybkie węglowodany, myślę że w połączeniu z dynią będą smakowały jeszcze lepiej obiadowa porą.

Składniki :

300g surowej, oczyszczonej dyni

250g ziemniaków

1 mała, biała cebula

2 jajka

5 łyżek mąki razowej pszennej

1 płaska łyżeczka soli

1/2  łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Dynię, ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać wierzch mąką, dodać dwa roztrzepane jajka i całość dokładnie wymieszać z solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, nakładać masę łyżką, tworząc płaskie placki, smażyć na złoto z obydwu stron, a usmażone placuszki przekładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Dodatki dobierzcie sobie już sami, każdy lubi inne. Jednak jeśli dołożymy gęsty jogurt, podrasujemy już solidnie białkowo.

Wieczorem nie mamy już ochoty się wysilać w kuchni, więc te kanapki wstrzelają się w naszego lenia. Chleb chrupiący razowy, łosoś i twarożek. Niemal ideał w składzie całości na koniec dnia.

Składniki:

chleb razowy

kilka plastrów łososia wędzonego

twarożek

2 łyżki oliwy

Kilka gałązek koperku grubo posiekanego

Cytryna pokrojona na ćwiartki

Sól morska

Sposób przygotowania:

Koperek mieszamy z oliwą i odstawiamy na czas przygotowania kanapek.

Chleb kroimy na kromki, smarujemy twarożkiem, na wierzch kładziemy plaster łososia. Polewamy łyżeczką oliwy z koperkiem, posypujemy solą i skrapiamy cytryną. Niebo w gębie po prostu. Łosoś wprost uwielbia seks na kanapkach z koperkiem.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl