Dziewiętnasta strona menu Kolarskiej Kuchni
Ta odsłona kolejnej z kart menu kolarza w naszej kuchni łączy nasze rodzime frykasy z kuchnią południa europy. I jedna i druga kuchnia sprzyja nam w pasji rowerowej, trzeba tylko w przemyślany sposób dobierać składniki. Karta numer 19.
Rolowane tortille na dzisiejszy poranek poprawią wam humor. Tortille możemy przygotować wcześniej sami, wg innego przepisu, ale z braku laku te sklepowe również wystarczą.
Składniki na 2porcje:
2 gotowe tortille
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżki twarożku
2 łyżeczki gęstego jogurtu
1/2 łyżeczki musztardy
2 liście sałaty lodowej
2 plastry szynki parmeńskiej lub z kurczaka
1 pomidor
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Jajka drobno posiekaj, rozetrzyj z twarożkiem jogurtem i musztarda, dopraw.
Sałatę opłucz, osusz, potnij w paski.
Pomidora umyj, sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół, usuń nasionka, miąższ pokrój w kostkę.
Przygotowaną pastą posmaruj każdą tortillę. Posyp ją sałatą i pomidorem, przykryj plastrem szynki.
Zwiń roladki. Można użyć nitki lub wykałaczki do zwijania
Pamiętacie co to są placki ziemniaczane? A ziemniaczki to
też szybkie węglowodany, myślę że w połączeniu z dynią będą smakowały jeszcze
lepiej obiadowa porą.
Składniki :
300g surowej, oczyszczonej dyni
250g ziemniaków
1 mała, biała cebula
2 jajka
5 łyżek mąki razowej pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Dynię, ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać wierzch mąką, dodać dwa roztrzepane jajka i całość dokładnie wymieszać z solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, nakładać masę łyżką, tworząc płaskie placki, smażyć na złoto z obydwu stron, a usmażone placuszki przekładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Dodatki dobierzcie sobie już sami, każdy lubi inne. Jednak jeśli dołożymy gęsty jogurt, podrasujemy już solidnie białkowo.
Wieczorem nie mamy już ochoty się wysilać w kuchni, więc te kanapki wstrzelają się w naszego lenia. Chleb chrupiący razowy, łosoś i twarożek. Niemal ideał w składzie całości na koniec dnia.
Składniki:
chleb razowy
kilka plastrów łososia wędzonego
twarożek
2 łyżki oliwy
Kilka gałązek koperku grubo posiekanego
Cytryna pokrojona na ćwiartki
Sól morska
Sposób przygotowania:
Koperek mieszamy z oliwą i odstawiamy na czas przygotowania kanapek.
Chleb kroimy na kromki, smarujemy twarożkiem, na wierzch kładziemy plaster łososia. Polewamy łyżeczką oliwy z koperkiem, posypujemy solą i skrapiamy cytryną. Niebo w gębie po prostu. Łosoś wprost uwielbia seks na kanapkach z koperkiem.
komentarze