Siedemnasta strona menu Kolarskiej Kuchni

I have a dream… Otworzyłem oczy rano i wymarzyła mi się pasta z tuńczykiem i jajem, którą otwieramy kolejną odsłonę Kolarskiej Kuchni. Mimo chłodu za oknem optymizm nas nie opuszcza i po takim śniadaniu zmykamy wszyscy na solidny trening. 

Skład naszej pasty jest skromny, ale treściwy, podobnie jak oryginalna włoska pizza nie potrzebuje masy składników by się obronić smakiem.  Wystarczy jedna puszeczka dobrego tuńczyka w sosie własnym lub oleju ( ja jednak olejom pakowanym do puszek nie ufam) 2-3 jaja na twardo, mała cebulka, sól i pieprz. Jaja ścieramy na grubych oczkach tarki, odsączony tuńczyk mieszamy wraz z drobno posiekaną cebulką i jajami, doprawiamy 2 łyżkami jogurtu lub śmietany, oraz solą i pieprzem dla smaku. Węglowodany zapewni nam w tym przypadku dobre zdrowe pieczywo wg swojego uznania.

Spaghetti z mięsem wołowym napełni nasz żołądek w porze lunchu. Jak wiadomo, wołowinka lubi kolarzy.

Składniki :

300 g makaronu spaghetti 

1 cebula 

oliwa z oliwek 

200 g mięsa mielonego wołowego 

2 puszki krojonych pomidorów 

sól i pieprz 

świeże listki bazylii

stary ser żółty

Przygotowanie :

Ugotuj makaron al dente. Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż lekko  cebulę, dodaj mięso mielone i smaż wszystko przez 10-15 minut. Następnie dodaj  pomidory z puszki i duś wszystko aż sos się zredukuje. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj makaron, wymieszaj wszystko. Możesz dodać również porwane listki świeżej bazylii posypać tarty serem. Proste i sycące.

Wieczorem natomiast zapaszamy do uruchomienia piekarnika. Placek ziemniaczany z piekarnika. Smak, prostota i szybkość przygotowania. To dobra opcja dla tych, którzy szukają pomysłów na śniadanie lub kolację bez pieczywa. 

Przyda się dobra, żaroodporna patelnia żeliwna, ale inne naczynie do zapiekania też powinno zdać egazamin. Starte na tarce ziemniaki przprawiamy odrobiną soli i pieprzu, naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Ustawiamy w piekarniku wysoką temperaturę, na koniec włączamy jeszcze funkcję grilla aby ziemniaki zrumienić z wierzchu. Na ostatnie 3 minuty na ziemniaki wbijamy jajka i czekamy aż białko się zetnie a żółtko pozostanie miękkie. Podajemy z dodatkami – szczypiorkiem, chili (spróbujcie także z ricottą!) – oraz sałatą, rzodkiewką czy pomidorkami koktajlowymi.


o autorze

Paweł Waloszczyk

Twórca portalu, absolwent Politechniki Śląskiej który zamiast pisać o tym co zrobić by sprzęt rowerowy był lepszy, co robił przez ostatnie lata, postanowił sam się za to zabrać. Pasjonat nowych technologii i materiałów. 

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl