Szesnasta strona menu Kolarskiej Kuchni

Zapraszamy do przejrzenia szesnastej karty w naszej kolarskiej restauracji. Sezon startowy został otwarty, czekamy tylko na stabilną pogodę, by założyć krótkie spodenki opalić nogę. 

Życzymy smacznego!

Owsianka orzechowo - cynamonowa

Składniki na jedną porcję:

1/4 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mleka

1 łyżka masła orzechowego

2 łyżki orzechów laskowych

1/4 łyżeczki cynamonu

mała szczypta soli

syrop klonowy

Przygotowanie:

Zalać mlekiem płatki, dodać masło orzechowe, szczyptę soli i cynamon. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając do czasu, aż płatki nie wchłoną większości mleka i owsianka nie zacznie robić się kremowa. Zajmuje to 6 - 8 minut.

W międzyczasie na suchej gorącej patelni uprażyć orzechy laskowe,  przesypać je do moździerza i  rozgnieść. Można też po prostu je posiekać, ale te rozgniecione w moździerzu są dużo bardziej aromatyczne.

Gorącą owsiankę posypać orzechami i  polać syropem klonowym. Uczta gotowa.  Mała  czarna w zestawie jak najbardziej wskazana.

Tym razem na obiad zaprosiliśmy idyka, najlepiej z domowej zagrody . Taka rolada to świetny dodatek na kilka dni  do ryżu, czy ziemniaczków w porze obiadowej.

Rolada z indyka z żurawiną w majeranku

Składniki :

filet z indyka

majeranek

100 g suszonej żurawiny

świeżo mielony czarny pieprz

Dodatkowo:

rękaw do pieczenia

Mięsko z indora rozciąć w poprzek na dwa płaty i  lekko rozbić tłuczkiem.

Na mięso wysypać równo żurawinę i posypać pieprzem oraz majerankiem.

Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę i obtoczyć ją w majeranku (można na końcu obwiązać ja sznurkiem).

Roladę piec w rękawie do pieczenia około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Po ok. 45 minutach rozciąć rękaw do i rozchylić jego brzegi, by mięso mogło się przyrumienić.

Wystudzoną już roladę owinąć folią spożywczą, przechowywać w lodówce.

Czasem bywa i tak, że praca, czy trening pochłoną nasze siły ponad miarę. Gdy braknie Wam energii na przygotowanie większej kolacji, wtedy proste przepisy okazują się zbawieniem. 

Bruschetta z mozzarellą i pomidorkami na pesto. Wybieramy ulubioną bagietkę, tniemy po skosie na kromeczki, pieczemy w nagrzanym piekarniku kilka minut i nakładamy kolejno pesto, ser i pomidorki. W wersji zapiekanej bardziej, można ser przypiec wraz z bagietkami. Rewelacyjny smak, a wysiłek żaden.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl