Szesnasta strona menu Kolarskiej Kuchni
Zapraszamy do przejrzenia szesnastej karty w naszej kolarskiej restauracji. Sezon startowy został otwarty, czekamy tylko na stabilną pogodę, by założyć krótkie spodenki opalić nogę.
Życzymy smacznego!
Owsianka orzechowo - cynamonowa
Składniki na jedną porcję:
1/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki orzechów laskowych
1/4 łyżeczki cynamonu
mała szczypta soli
syrop klonowy
Przygotowanie:
Zalać mlekiem płatki, dodać masło orzechowe, szczyptę soli i cynamon. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając do czasu, aż płatki nie wchłoną większości mleka i owsianka nie zacznie robić się kremowa. Zajmuje to 6 - 8 minut.
W międzyczasie na suchej gorącej patelni uprażyć orzechy laskowe, przesypać je do moździerza i rozgnieść. Można też po prostu je posiekać, ale te rozgniecione w moździerzu są dużo bardziej aromatyczne.
Gorącą owsiankę posypać orzechami i polać syropem klonowym. Uczta gotowa. Mała czarna w zestawie jak najbardziej wskazana.
Tym razem na obiad zaprosiliśmy idyka, najlepiej z domowej zagrody . Taka rolada to świetny dodatek na kilka dni do ryżu, czy ziemniaczków w porze obiadowej.
Rolada z indyka z żurawiną w majeranku
Składniki :
filet z indyka
majeranek
100 g suszonej żurawiny
świeżo mielony czarny pieprz
Dodatkowo:
rękaw do pieczenia
Mięsko z indora rozciąć w poprzek na dwa płaty i lekko rozbić tłuczkiem.
Na mięso wysypać równo żurawinę i posypać pieprzem oraz majerankiem.
Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę i obtoczyć ją w majeranku (można na końcu obwiązać ja sznurkiem).
Roladę piec w rękawie do pieczenia około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Po ok. 45 minutach rozciąć rękaw do i rozchylić jego brzegi, by mięso mogło się przyrumienić.
Wystudzoną już roladę owinąć folią spożywczą, przechowywać w lodówce.
Czasem bywa i tak, że praca, czy trening pochłoną nasze siły ponad miarę. Gdy braknie Wam energii na przygotowanie większej kolacji, wtedy proste przepisy okazują się zbawieniem.
Bruschetta z mozzarellą i pomidorkami na pesto. Wybieramy ulubioną bagietkę, tniemy po skosie na kromeczki, pieczemy w nagrzanym piekarniku kilka minut i nakładamy kolejno pesto, ser i pomidorki. W wersji zapiekanej bardziej, można ser przypiec wraz z bagietkami. Rewelacyjny smak, a wysiłek żaden.
komentarze