Pierwsza strona menu kolarskiej kuchni

Na pierwszej stronie menu kolarskiej kuchni
zobaczycie trzy urozmaicone posiłki. Każdy z nich ma zdrowe i energetyczne przesłanie.

Owsianka - świetny pomysł na pożywne śniadanie. Zarówno przed dniem pracy, jak i porannym treningiem.

Składniki:

- pół szklanki płatków owsianych (zwykłe lub górskie)

- szklanka mleka lub wody (ewentualnie trochę więcej, zgodnie z przepisem na opakowaniu)

- szczypta soli

- 1 banan

- 1/4 szklanki borówek amerykańskich (lub polskich jagód)

opcjonalnie:

- miód lub syrop klonowy (ostatecznie cukier)

- szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Przygotowujemy płatki owsiane z wodą i szczyptą soli zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojonego w plastry banana oraz borówki. Jeśli banan jest dojrzały, danie będzie słodkie. Jeśli jednak lubimy słodsze śniadania dodajemy na koniec łyżeczkę miodu lub syropu klonowego oraz szczyptę cynamonu.

Świetnie smakuje także z innymi miękkimi owocami sezonowymi - szczególnie malinami.

Obiadowo proponujemy spaghetti z wędzonym łososiem

Ilość porcji: 2-3

Składniki:

120 g łososia wędzonego

300 g spaghetti

1 łyżka masła

150-200 g śmietany

100 ml mleka

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

1/3 łyżeczki pieprzu białego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Na patelni rozpuszczamy masło. Jak się rozpuści to dodajemy śmietanę i mleko. Mieszamy.

Wędzonego łososia kroimy/odrywamy drobno.

Łososia wrzucamy na patelnię, doprawiamy pieprzem cayenne (chili) i pieprzem białym. Mieszamy. Dodajemy też posiekaną natkę pietruszki.

Makaron gotujemy – wkładamy do wrzącej i osolonej wody i gotujemy kilka minut aż będzie al dente (wg. opakowania)

Odcedzony makaron nakładamy na talerze i na to nakładamy sos. Możecie też makaron wrzucić na patelnię i wymieszać, ale pierwsza wersja prezentuje się „estetyczniej” na talerzu 

Posypujemy natką i podajemy.

Sprawdzonym sposobem na kolację są mało doceniane zupy i kremy warzywne z dodatkami, sycące a nie tuczące skarbnice witamin i minerałów.

Krem brokułowo  brukselkowy z grzankami

Składniki:

2 szalotki(cebulki), 1 ząbek czosnku, sól, 35 dag brokułów, 50 dag brukselki, 2 dag masła lub margaryny, pieprz, 850 ml bulionu, 2 kromki chleba tostowego, cukier, 15 dag gęstej, kwaśnej śmietany, 5 dag orzechów laskowych.

Sposób wykonania:

Czosnek i szalotkę pokroić w małą kostkę. Brukselkę oczyścić, brokuły podzielić na różyczki. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim czosnek i szalotki. Dodać brokuły oraz brukselkę. Krótko podsmażyć. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 15 min. W połowie czasu gotowania wyjąć kilka różyczek brokuł. Pieczywo pokroić w kostkę. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę, zagotować. Przyprawić solą, czarnym pieprzem i cukrem. Pieczywo i orzechy zrumienić na suchej patelni. Zupę rozlać do czterech miseczek. Posypać grzankami i orzechami. Udekorować odłożonymi brokułami. Można odwrócić proporcje ilościowe brokuł i brukselki. Całość smakuje rewelacyjnie.


o autorze

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl