Buraki + szpinak. Sałatka budująca krew.

Sałatka budująca filary krwi. Bazuje na burakach czerwonych i szpinaku. Smak łamiemy pomarańczą, lub jak w tym przypadku mandarynką. Dla kontrastu dodajemy również ser feta. Jeśli ktoś nie przepada za nie przetworzonymi burakami, w tym przypadku powinien zmienić zdanie.

Składniki:

8 dkg szpinaku

2 średnie buraki

1/2 pomarańczy lub mandarynka

2-3 łyżki prażonego sezamu lub nasion słonecznika

10 dkg sera feta

Sos:

2 łyżki oleju z pestek dyni (lub oliwy z oliwek)

łyżka octu balsamicznego

czarny pieprz

Przygotowanie:

Buraki szorujemy solidnie by pozbyć się wierzchniej warstwy skórki, nie obieramy. Owijamy każdy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 st C. Szpinak płuczemy, odrywamy ogonki jeśli ktoś nie lubi i tniemy na mniejsze części. Ostudzone buraki kroimy na grubą kostkę. Ser feta kroimy również na grubą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W osobnym małym naczyniu mieszamy oliwę z octem i pieprzem. Polewamy dresingiem sałatkę i lekko mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę by składniki się "przegryzły"


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl