Pojawiły się szparagi. Hop na tartę !

Szparagi to przede wszystkim kwas foliowy, witaminy C i E, beta-karoten, asparagina wspierająca nawodnienie organizmu, wapń fosfor i potas. Sezon trwa dość krótko, dlatego warto poszaleć w tym czasie do oporu wykorzystując je w przepisach. Por z kolei jest potężnym źródłem żelaza, dwukrotnie przewyższającym zawartością tego pierwiastka buraki czerwone. Troszkę zapędziliśmy się ze składnikami, nie jest to typowe danie fit, ale polecamy dla smaku, jaki rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Ser możemy ograniczyć, jednak powinien się znaleźć koniecznie na tarcie. 


SKŁADNIKI :    (forma o średnicy 35x30 cm, może też być na okrągłą o średnicy 28 cm)

Kruche ciasto:    

  • 175 g mąki pszennej pełnoziarnistej     
  • 80 g masła     
  • 1 łyżka wody    
  • 2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)     
  • łyżeczka soli ziołowej

    Farsz:     

  • 1 długi por    
  • 1 pęczek zielonych szparagów     
  • 4 jajka    
  • 100 g tartego parmezanu     
  • 200 g jogurtu naturalnego lub śmietany 12%    
  • szczypta gałki muszkatołowej     
  • sól morska     
  • świeżo zmielony pieprz  

PRZYGOTOWANIE :

    Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, szczyptę soli i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.     Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy posiekanego pora (jedynie zeszklić). Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Szparagi dokładnie myjemy i urywamy 3 cm od dolnej końcówki - powinny złamać się samoistnie. Podgotowujemy przez kilka minut lub blanszujemy.     Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy formę ciastem (wyłożoną papierem do pieczenia). Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, dopóki nabierze złocistej barwy.     W średniej misce ubijamy jajka. Następnie dodajemy jogurt lub śmietanę. Całość mieszamy, dodajemy starty parmezan i przyprawiamy szczyptą soli/pieprzu i gałką muszkatołową.     Kruche ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na dnie ciasta układamy podsmażonego pora a na wierzchu wylewamy jogurtowo-jajeczny sos. Na końcu układamy podgotowane szparagi. Tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C na 20-25 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.  Z tartym parmezanem i listkami świeżych ziół.

Inspirowane przez gotowanie.onet.pl, upieczone w naszej kuchni zniknęło szybko. Cudem udało się zrobić zdjęcia podczas stygnięcia :)


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl